De gemeente Meierijstad is per 1 januari 2017 ontstaan uit een fusie tussen de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel.
Midden in het Meierijse landschap, tussen de natuurgebieden Wijboschbroek, Smaldonk en de Geelders, ligt de gemeente Schijndel, waar ook de kern Wijbosch toe behoort. Vroeger stond Schijndel bekend om haar drie ‘k’-s: klompen, kaarsen en kousen. Tegenwoordig is Schijndel ook ‘uit de Kunst’. De gemeentelijke Beeldenroute loopt langs ruim tachtig kunstwerken. Fiets- en wandelroutes leiden onder meer naar Schaapskooi Schijndel en Heempark De Blekert. Ambachtelijke brouwerij Sint Servattumus maakt met Schijndels hop verschillende streekbieren, waaronder Speltbier. www.schijndel.nl
In 2014 lieten gemeente Schijndel, STER en VVV Schijndel drie korte promotiefilmpjes maken over 'Gewoon bijzonder Schijndel':
Schijndel, het is er gewoon bijzonder: Natuur
Schijndel, het is er gewoon bijzonder: Kunst & Cultuur
Schijndel, het is er gewoon bijzonder: Recreatie
Sint-Oedenrode combineert een groen en landelijk imago met een sfeervolle historische kern en een ruim aanbod recreatievoorzieningen. Behalve Sint-Oedenrode behoren ook de kernen Boskant, Olland en Nijnsel tot deze gemeente van klompenmakers. Kasteel Henkenshage, de Markt met de muziekkiosk en omgeven door statige herenhuizen, kasteel-raadhuis Dommelrode en de Martinuskerk zijn de belangrijkste historische monumenten binnen de gemeente. ‘Rooi’, zoals het dorp in de regio wordt genoemd, werd in 2000 verkozen tot groenste dorp van Europa en noemt zich daarom met recht ‘het groene hart van de Meierij’.
Veghel is een plaats in de gemeente Meierijstad. Veghel is gelegen in de Meierij van 's-Hertogenbosch en telt ruim 31.000 inwoners. In 1225 wordt Veghel voor het eerst genoemd als Vehchele. Wegens stedelijke ontwikkeling vanaf midden 19de eeuw werd Veghel later de Parel van de Meierij genoemd, verwijzend naar de regionale functie van Veghel in de Brabantse Midden-Meierij. Veghel ligt aan de rand van Nationaal Landschap Het Groene Woud.