U bevindt zich hier: Home > Projecten > Afgeronde projecten > Dommelbiografie > Fotocollectie Ad de Weijer
Ad de Weijer (+ 2014) woonde onder andere in Esch, Liempde en Schijndel en fotografeerde al in de jaren zestig natuur en landschap in het Dommelgebied. Met name het Dommelgebied tussen Kasteren en Olland & Kampina waren bij hem erg populair. Zijn foto’s werden gebruikt in tijdschrift Het Vogeljaar en in het boek Avifauna van Noord-Brabant” in 1967. Via Gerda Bolwerk en de kinderen Yurin, Boris en Markov de Weijer heeft Het Groene Woud de beschikking gekregen over zijn fotocollectie. Vele honderden foto’s zijn uitgezocht, gescand en aan de auteurs van project Landschapsbiografie van de Dommel ter beschikking gesteld en veelvuldig gebruikt. Via deze website blijven deze foto’s ook in de toekomst beschikbaar.
De foto’s betreffen de volgende thema’s of gebieden:
Dieren en planten
Ad de Weijer maakt foto’s van amfibieën en reptielen, planten, bomen, paddenstoelen, vogels, zoogdieren, ongewervelden, andere dieren en diversen.
Vanuit Esch en Liempde was hij in de specifieke landschappen van Het Groene Woud geintersseerd.
Dommeldal tussen Sint-Oedenrode en Liempde – Kasteren
Hier in het Dommeldal vertoefde Ad de Weijer veel, niet alleen voor de ijsvogels die hier in steile Dommeloevers tot broeden kwamen maar vooral om de door de Dommel gevormde landschappen. “De Maai” was zijn favoriete gebied in de tijd dat iedereen dit prachtige landschap nog maar gewoon vond.
Kampina
In de tijd dat Kampina nog niet volledig vergrast was en het elk voorjaar wemelde van de vele wulpen maakte Ade de Weijer hier vooral landschapsfoto’s. De foto’s geven een goed tijdsbeeld.
Rooische en Schijndelsche Heide
Deze foto’s van de Rooische en Schijndelse Heide laten nog de relicten zin van de oorspronkelijk heide, namelijk de grove dennen die het heidekarakter van vroeger nog aangeven.
De Geelders en Wijbosch
Leembossen zijn nu wat meer bekend, maar al vroeg werden deze natuurlijke bossen in de Geelders en Wijbosch bewonderd en gefotografeerd door Ad de Weijer. Voorjaarsflora en populieren zijn gewilde onderwerpen.
De Scheeken
Het populierenlandschap van De Scheeken in Liempde is nog het mooist bewaard.
Mortelen Heerenbeek
Ook de leembossen en het landschap van de Mortelen en Heerenbeek in Oirschot werden niet vergeten.
Velder
Het Liempdse Velder is een van de best bewaarde leembossen en is ook vooral bekend om zijn monumentale bomen.
Baest
Het landschap van de Beerze is ook nu nog het fotograferen waard. Via de beek Beerze is Baest in Oostelbeers verbonden met Kampina. De grote en kleine Beerze komen in Baest bij elkaar en stroomt dan als Beerze verder richting de Essche Stroom in Boxtel.
Monumenten
Ad de Weijer maakt ook vroege foto’s van kartuizerhoeve Het Groot Duijfhuis (Kasteren Liempde) en de reeds lang verdwenen Hoeve Heesakker op de grens van Haaren en Esch. In Oirschot fotografeerde hij de kapel van de Heilige Eik en de monumenten in de kern van Oirschot. Verder nog een aantal nog onbekende boerderijen.
Diversen
In 1973 werd Roofvogelwerkgroep Meierij opgericht en ook daar was Ad de Weijer bij betrokken als fotograaf. Hij fotografeerde de activiteiten, namelijk het ondersteunen van roofvogels en uilen via het plaatsen van nestkasten en beschermen van broedplekken.
Ook werden door hem andere diverse plekken gefotografeerd.