U bevindt zich hier: Home > Organisatie > Nieuws > Nieuwsarchief > Bijdrage vanuit jongerenregeling voor natuureducatie basisschool ‘s-Hertogenbosch
Wat is er nu mooier dan te leren over de natuur door het met eigen ogen te beleven? Dat dachten ze ook bij Montessorischool Merlijn in ’s-Hertogenbosch. De school gaat een educatieprogramma ontwikkelen om natuur meer in het lesprogramma te verweven. De leerlingen gaan de natuur dichtbij school ontdekken en zelf de handen uit de mouwen steken om de omgeving een stukje mooier te maken. Om het programma daadwerkelijk te realiseren, heeft de basisschool een bijdrage ontvangen vanuit de jongerenregeling van Het Groene Woud.
De leerlingen van Montessorischool Merlijn mochten jarenlang ieder seizoen naar landgoed Bleijendijk in Vught. Het aantal bezoeken is twee jaar geleden teruggebracht van vier keer per jaar naar twee keer per jaar. De leerlingen missen Bleijendijk en er wordt gezocht naar een nieuwe invulling van natuur in de lessen. Daarvoor hoeven de leerlingen niet eens zo ver weg te gaan. De school ligt immers nog geen 750 meter van de natuur en vlakbij Eendenkooi Maaspoort. Daarnaast heeft de school ook een moestuin en een kindbelevingstuin. “De moestuin en de kindbelevingsstuin zijn zo’n tweeënhalf jaar geleden aangelegd. De tuinen worden steeds prachtiger. We kunnen veel meer met de natuur in de eigen omgeving”, aldus Mirjam Vollinga van Montessorischool Merlijn.
Het educatieprogramma is voor leerlingen van groep 3 tot en met 8. Het is de bedoeling dat zij twee keer per jaar een natuurgebied in de nabije omgeving bezoeken. Een lokale expert kan de kinderen uitleg geven over het gebied. Daarna mogen de kinderen zelf aan de slag, bijvoorbeeld met het rapen van zwerfafval, snoeien of iets in elkaar timmeren. “We gaan een programma ontwikkelen dat past bij het niveau van de kinderen”, zegt Mirjam. “Dat zie je bijvoorbeeld ook bij de moestuin en kindbelevingstuin van de school. De doeners mogen meehelpen met het inzaaien en de denkers worden betrokken bij het uitdenken en ontwikkelen. We willen ieder kind betrekken.” Samenwerking vormt een belangrijk uitgangspunt binnen dit project, bijvoorbeeld met beheerders, lokale experts en andere betrokken organisaties van de natuurgebieden. Daarnaast wil de school voor het ontwikkelen van het lesprogramma een professional op het gebied van natuureducatie aantrekken.
Met dit project laat Montessorischool Merlijn zien hoe je kinderen kunt betrekken bij de natuur en Het Groene Woud. Het is leuk, leerzaam en de leerlingen dragen bij aan het behoud en de versterking van het landschap. Inmiddels zijn er al enkele projecten in Het Groene Woud die een bijdrage hebben gekregen vanuit de jongerenregeling. Jongeren met creatieve en kansrijke ideeën komen in aanmerking voor maximaal duizend euro om hun project uit te voeren. Wil je meer weten? Kijk dan eens op deze pagina.