Vrijdag 19 april vond het eerste Biodiversiteitssymposium van Het Groene Woud plaats. Met ruim 200 bezoekers een zeer druk bezocht en geslaagd symposium.
Eén ding is heel duidelijk geworden. De leembossen in Het Groene Woud, zoals De Geelders, De Mortelen, De Scheeken en Veldersbosch, zorgen ervoor dat Het Groene Woud unieke kwaliteiten op het gebied van biodiversiteit heeft.
Tijdens het symposium werd het nieuwe boek ‘Leembossen in Het Groene Woud, schatkamer van biodiversiteit’ gepresenteerd. Ook werden cheques uitgedeeld aan natuurwerkgroepen voor de uitvoering van zeven vleermuisprojecten en twee patrijzenprojecten.
Het boek over de leembossen in Het Groene Woud geeft een beeld van de diverse en unieke biodiversiteit in deze bossen. Dit op het gebied van onder meer vogels, vlinders, slakken en planten. Enkele auteurs van het boek zoals Ronald Buskens, Kars Veling, Henk Sierdsema en Wiel Poelmans verzorgden interessante lezingen. Na de presentatie van het boek door auteur Jan van der Straaten bood hij de eerste exemplaren van het boek aan aan de terreinbeheerders. Het leembossenboek is te bestellen bij
www.picturespublishers.nl.
Binnen Het Groene Woud zijn er diergroepen die het moeilijk hebben. Dit geldt onder meer voor de vleermuizen en de patrijzen. Dit is voor de Stichting Streekrekening Het Groene Woud en Brabants Landschap aanleiding geweest om ter verbetering van de leefomgeving van deze groepen financiële bijdragen beschikbaar te stellen.
De Stichting Streekrekening Het Groene Woud deed eerder een oproep aan natuurwerkgroepen om met projectvoorstellen voor vleermuizen te komen. Zeven voorstellen kwamen binnen en elk voorstel ontving een cheque ter waarde van € 1.000,-. Brabants Landschap heeft een Brabantbreed project opgezet waarbij acht groepen een financiële bijdrage van elk € 5.000,- ontvangen. Twee cheques hiervan werden tijdens het symposium uitgedeeld aan natuurwerkgroepen in Het Groene Woud: B-team Oirschot en Weidevogelgroep Schijndel e.o.