In de maand juli springt één deel van de Kampina in het oog: Balsvoort met haar kruidenrijke akkerranden. Dit kleurrijke geheel is een lust voor het oog én is een bron van voedsel voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Natuurmonumenten verbouwt hier rogge en zwarte haver op de kleine percelen en houdt zo het cultuurhistorisch landschap in stand.
Walhalla voor insecten
Geniet tijdens een wandeling op Balsvoort volop van prachtige bloeiende akkerranden op de kleine akkers. Lopend langs deze bloemenpracht zoemt het op een zomerse dag van de actieve insecten, zoals wilde bijen, zweefvliegen, groot dikkopjes en landkaartjes. Facelia, vlas, geel mosterdzaad en teunisbloem zijn enkele van de kleurrijke soorten uit het Brabants kruidenmengsel.
Zo ontstaan Bolakkers
Begin 14de eeuw ontstond het gehuchtje Balsvoort. De kleinschalige akkers werden spiraalsgewijs geploegd en bemest. Zo kregen de akkers door de eeuwen heen een steeds bollere vorm. Natuurmonumenten heeft deze zogenaamde ‘bolakkers’ in ere hersteld en weer in gebruik genomen.
Wandelen in Balsvoort
Bewonder deze kleurenpracht en typische bolakkers zelf tijdens een wandeling. Kies uit de Logtseveldenroute van 4,5 / 7 km of de Banisveldroute 8 km. De akkers liggen langs de Balsvoortseweg. Vergeet je fotocamera en verrekijker niet, want op de Banisveldroute is ook een prachtige uitkijktoren!
Foto: Sander Verwoerd, Natuurmonumenten
http://vogelkijkhut.nl/vkh_info.php?id=277
http://www.natuurmonumenten.nl/sites/default/files/22008%20paneel%20SOG%20Banisveld.pdf
http://www.natuurmonumenten.nl/content/wandelroute-logtsevelden-aan-de-rand-van-de-kampina