Boekpresentatie ’t Goet te Arle - de oudst bekende boerderij van West-Europa - op 3 december in Best

Publicatiedatum: 16-11-2015

Op donderdag 3 december a.s. wordt in Zalencentrum Prinsenhof in Best het nieuwe boek ’t Goet te Arle gepresenteerd. ’t Goet te Arle is een rijk historisch boek over de geschiedenis van de oudst bekende boerderij van West-Europa aan de Oirschotseweg 117 in Best. De boerderij kent, naast ’t Goet te Arle, ook wel de namen de Amelrijck Booth Hoeve, de Armenhoef en de Aarlese Hoeve. Het wordt uitgegeven op initiatief van Stichting de Brabantse Boerderij, Stichting deKapellekes en Heemkundekring Dye van Best. De bijeenkomst is van 14.30 uur tot 16.45 uur (inloop vanaf 14.00 uur). Geïnteresseerden zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Het boek ’t Goet te Arle schenkt aandacht aan de historische achtergronden van de oudst bekende en nog steeds bestaande boerderij in Best. De boerderij staat nog grotendeels overeind op het originele gebint en wordt al meer dan 750 jaar gebruikt als stal. Welke veranderingen onderging de boerderij gedurende die 750 jaar, wie waren de bewoners en welke gronden waren in gebruik? Het zijn enkele onderwerpen die in het boek aan bod komen. Naast de historische achtergronden, schenkt het boek ook aandacht aan de restauratie in 2014 en de bouwhistorisch- en archeologische onderzoeken. Het boek is na de presentatie o.a. verkrijgbaar via de website van uitgeverij Pictures Publishers voor € 29,50. Uiteraard is het boek ook tijdens de bijeenkomst te koop.

De bijeenkomst

De nieuwe publicatie is onderdeel van een groot project dat over de boerderij in Best is uitgevoerd. Naast de publicatie van het boek, bestaat het project o.a. uit de ontwikkeling van een educatieprogramma voor zowel het basis- als het middelbaar onderwijs. Inmiddels is ook het restauratieproject van de boerderij afgerond. Tijdens de bijeenkomst op donderdag 3 december komen kort de verschillende fasen aan bod die hebben geleid tot het prachtige eindresultaat. Daarnaast zijn er verschillende (gast)sprekers. Zo spreekt onder meer Jos Bazelmans, hoofd sector Kennis van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, geeft  Ger van den Oetelaar een korte presentatie over de toekomst van de boerderijen binnen Het Groene Woud en spreekt stadsarcheoloog Nico Arts over de positie van de Aarlese Hoeve in het regionale oudheidkundige onderzoek tussen de Dommel en de Beerze. Dagvoorzitter van de bijeenkomst is burgemeester Anton van Aert van de gemeente Best. Geïnteresseerden die graag aanwezig willen zijn, kunnen zich tot uiterlijk 26 november aanmelden via info@vantlaarhof.nl. Iedereen wordt gevraagd om hierbij de naam en het aantal personen te vermelden. Bezoekers zijn vanaf 14.00 uur welkom in Zalencentrum Prinsenhof, Hoofdstraat 43, 5683 AC in Best.

Betrokkenen

Het boek is geschreven door Otto Brinkkemper, Ton van den Hurk, Jan-Willem de Kort, Paul Maas, Jan Timmers, Daniel Vangheluwe, Johan Verspay en Dick Zweers. Het is tot stand gekomen mede dankzij (financiële) bijdragen van Erfgoed Brabant, Prins Bernhard Cultuurfonds, Streekfonds Het Groene woud, de gemeente Best, notaris Jan van de Meulengraaf, Frans Adriaanse, Voergroep Zuid en de drie initiatiefnemende partijen. Het resultaat is een boek over een rijk historische en bijzondere boerderij in Best.

Aarlese Hoeve anno nu - Foto: Ruud van Nooijen

Aarlese Hoeve in vroeger tijden

 

Onderzoekers concluderen: zeldzame wespendieven vinden het goed toeven in Het Groene Woud
Gezocht: Voorzitter Stichting Landschap Het Groene Woud
STOP op aanvragen grote LEADER-projecten
Nieuwsbrief 44 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Groene Handdruk uitgereikt aan Jeroen Naaijkens
Van Gogh Nationaal Park is officieel en Het Groene Woud ligt er middenin!
Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
Het nieuwe Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap geeft de natuur een toekomst
... in Het Groene Woud