Een (nog) mooier landschap en meer biodiversiteit. Daarvoor gaat het project ‘De Smaak van hoogstamfruit in Het Groene Woud’. Particuliere grondeigenaren worden uitgenodigd om minimaal vijf hoogstamfruitbomen te planten. Ook een snoeidienst en workshops fruit verwerken zijn onderdeel van het project.
De hoogstamfruitbomen passen in het oude cultuurlandschap van Het Groene Woud. Van oudsher stonden er hoogstamfruitbomen bij langgevelboerderijen om in eigen appels, peren, pruimen en kersen te voorzien. Hier en daar staan er nog oude hoogstamfruitbomen vlakbij een boerderij, in de moestuin of op een ‘verloren’ stukje grond. Maar helaas verdwenen hoogstamfruitbomen geleidelijk uit het landschap van Het Groene Woud.
Plant, onderhoud en oogst!
Om hoogstamfruitbomen terug te krijgen in Het Groene Woud is het project ‘De Smaak van Hoogstamfruit Het Groene Woud' opgestart. De opzet is dat iedere deelnemer ‘een boompje bijdraagt’ aan een prachtig en divers landschap in eigen tuin en omgeving. Niet alleen aanplant is belangrijk, ook het onderhoud van de fruitbomen vraagt speciale aandacht. Vanuit het project wordt een hoogstambrigade opgericht: een groep vrijwilligers dia bomen gaat snoeien bij particulieren. Geïnteresseerden in het project ontvangen na aanmelding informatie over deze snoeidienst en kunnen ook zelf meedoen. Daarnaast worden er kookworkshops georganiseerd voor het verwerken van het fruit van de eigen bomen. Denk aan het maken van jams, sappen, taarten, appel-perenstroop e.d.
Informatiebijeenkomst 30 mei 2012
Bent je geïnteresseerd en wil je meer weten over dit project? Op woensdagavond 30 mei 2012 is er een informatiebijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis van Boxtel. Tijdens deze avond wordt nader ingegaan op hoogstamfruitbomen in het algemeen, de verschillende cursussen, de hoogstamfruitbrigade en de voorwaarden voor deelname aan het project. De avond start om 19.30 uur. De ingang van de raadzaal is aan de achterzijde van het gemeentehuis, aan de Doctor van Helvoirtstraat. Meld je nu aan via mni@boxtel.nl.
Het project is mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Noord-Brabant, Stichting Streekrekening Het Groene Woud, Streekhuis Het Groene Woud & De Meierij en de gemeenten Boxtel, Schijndel en Oirschot. Kartrekker van het project is Stichting Streekfestival Het Groene Woud.