Eerst was er maaisel… en toen bokashi

Publicatiedatum: 19-12-2018

Op het melkveebedrijf van Manon en Jo van Balkom in Helvoirt is Stichting Duinboeren als proef gestart met het maken van bokashi. Dit is gefermenteerd organisch maaisel dat als voedingstof voor de bodem en het bodemleven dient. Met maaisel van bokashi wordt ook veel organische stof aangevoerd waardoor het organische stofgehalte van de bodem toeneemt.

Bokashi ontstaat wanneer micro-organismen en mineralen worden toegevoegd aan organische materialen zoals bermmaaisel. Wanneer het mengsel daarna tien weken lang in een zuurstofdichte kuil wordt opgeslagen, fermenteert het tot de organische voedingsstof bokashi.

Terug de natuur in
Bij Van Balkom wordt maaisel uit onder meer natuurgebieden van Natuurmonumenten gebruikt. Binnenkort zal het maaisel gemengd worden met micro-organismen en het mineraal kalk, waarna het wordt ingekuild en luchtdicht wordt afgesloten. Zodra het is gefermenteerd, wordt het uitgereden in de gebieden waar het maaisel vandaan komt.

Mogelijke voordelen van bokashi
Naar verwachting levert bokashi diverse voordelen op. Naast aanvoer van organische stof is er geen CO2-verlies in een bokashi-hoop en is alle input aan kilo’s materiaal daardoor ook de output aan kilo’s (geen verliezen). Verder zou bokashi de vorming van enzymen stimuleren.

Onderzoekers concluderen: zeldzame wespendieven vinden het goed toeven in Het Groene Woud
Gezocht: Voorzitter Stichting Landschap Het Groene Woud
STOP op aanvragen grote LEADER-projecten
Nieuwsbrief 44 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Groene Handdruk uitgereikt aan Jeroen Naaijkens
Van Gogh Nationaal Park is officieel en Het Groene Woud ligt er middenin!
Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
Het nieuwe Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap geeft de natuur een toekomst
... in Het Groene Woud