Enten met mycorrhizaschimmels: toegevoegde stikstof maakt het verschil

Publicatiedatum: 19-07-2018

Mycorrhizaschimmels en plantenwortels kunnen het van nature goed met elkaar vinden. De schimmels vergroten het worteloppervlak van de plant en nemen stikstof, fosfor en water op voor de plant. Door bodembewerking en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is de schimmel onder grasland echter geminimaliseerd. De melkveehouders van Stichting Duinboeren hebben in het project Vitaal Bodem- & Watersysteem onderzocht of het enten van mycorrhizaschimmels in de bodem de productie van gras verhoogt. Conclusie: toegevoegde stikstof maakt het verschil.

De proef vond in 2017 plaats bij Pieter Teurlings in Udenhout op een lemig zandperceel met een uitzonderlijk laag mycorrhizaschimmels-niveau. Op het perceel was meer dan 35 jaar maïs geteeld, waarna er in 2016 gras werd ingezaaid.

Proefopzet

Om te kijken wat het enten met schimmels met de bodem doet, zijn ter vergelijking drie behandelingen uitgevoerd:

  1. Op één deel is stikstofhoudende kunstmest gebruikt zonder mycorrhiza’s (als praktijkcontrole);
  2. Op één deel is de organische plantaardige meststof Organic Plant Feed gebruikt (in plaats van kunstmest) zonder mycorrhiza’s (als controle);
  3. Op één deel is Organic Plant Feed gebruikt (in plaats van kunstmest) mét mycorrhiza’s.

Resultaten en conclusies

  • Na één teeltseizoen zijn in deze proef geen verschillen gemeten in de kolonisatie door mycorrhiza’s tussen behandelde en onbehandelde percelen.
  • Het enten van mycorrhiza’s in combinatie met Organic Plant Feed leidt op grasland niet tot een hogere kolonisatie van mycorrhiza’s. Ook is er geen verschil in opbrengst ten opzichte van alleen Organic Plant Feed.
  • Er is wel een verschil in opbrengst tussen de behandeling met kunstmest en Organic Plant Feed: die is met Organic Plant Feed lager. Echter, de opbrengst per kilo toegevoegde stikstof geeft bij Organic Plant Feed een hogere opbrengst.

Hoe verder?

Omdat het de verwachting is dat maïs anders reageert dan gras is in 2018 bij twee melkveehouders een demo en een proef met mycorrhizaschimmels in maïs aangelegd.

Beeld: Plant Health Cure

 

Nieuwsbrief 44 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Groene Handdruk uitgereikt aan Jeroen Naaijkens
Van Gogh Nationaal Park is officieel en Het Groene Woud ligt er middenin!
Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
Het nieuwe Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap geeft de natuur een toekomst
VOORAANKONDIGING – WERKATELIER MOZAÏEK DOMMELVALLEI – VRIJDAG 8 NOVEMBER A.S.
Nieuwsbrief 43 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Vriendendag Het Groene Woud 2024 - Fotoimpressie
... in Het Groene Woud