In beeld: projectbegeleider John Vermeer, vriendelijke aanjager in Het Groene Woud

Publicatiedatum: 22-05-2023

Vrijwilligers ontfermen zich binnen Het Groene Woud over de deel-landschappen: gebieden met een uniek verhaal, een eigen identiteit en waardevol voor natuur, landschap en/of erfgoed. Het zijn de onmisbare vrijwilligers - veelal buurtbewoners - die voor de ontwikkeling en het beheer zorgen, ‘Het Groene Woud ondersteunt’. Dit laatste is geen loze kreet. Namens Het Groene Woud ondersteunt en motiveert professional John Vermeer een aantal van de betrokken vrijwilligers om de deel-landschappen daadwerkelijk te realiseren.

“Ik noem mijzelf vaak ‘een vriendelijke aanjager’ en ook weleens een ‘servicedesk’, lacht John Vermeer (64) vanachter zijn grote keukentafel. Hij woont al zijn hele leven (“Ik ben twintig meter verderop gemaakt en geboren”) aan de Hoge Raam in het buitengebied van Haaren. Dat John en zijn vrouw Tiny natuurliefhebbers zijn is direct zichtbaar. Hun huis is omgeven met heel veel groen: een hectare grond waar de natuur nog natuur mag zijn. “We zijn gestopt met maaien. Dit is onze speeltuin.” Alles ademt liefde voor natuur en bewustzijn van de leefomgeving: zonnepanelen op het dak, geen gasaansluiting meer, een eigen permacultuur. Op LinkedIn noemt John zichzelf ‘verduurzamer’. Hij is een groot voorvechter van voedselbossen. “Ik word wel als de aanjager van de voedselbosbeweging in Brabant gezien.”

Van de IT naar het groen

Zijn carrièrepad verliep enigszins grillig. Na zijn studie aan de huidige Wageningen University – Cultuurtechniek, “over landinrichting en ruilverkaveling” – was er weinig werk in die richting en belandde hij in de IT en automatisering. “Ik werkte tien jaar voor Capgemini. Het laatste jaar vloog ik voor hen iedere week naar Londen. Dat werd ik beu. Ik solliciteerde bij Rijkswaterstaat met de kortste brief allertijden: ‘Ik wil graag op de fiets naar mijn werk kunnen’. Na weer ruim tien jaar werd hij hoofd bedrijfsvoering en projectleider bij Stichting Brabantse Milieufederatie. Steeds een beetje groener dus. Als vrijwilliger werd hij actief als voorzitter bij VELT Nederland (Vereniging Ecologisch Leven en Tuinieren) en als secretaris bij LNMH (Stichting Landschap Natuur en Milieu Haaren). “Daar deed ik van alles, van wandelboekjes maken tot een mussenhotelproject opzetten. Daarvoor kregen we wat subsidie van Het Groene Woud dus ik leerde Ger van den Oetelaar kennen. Ook volgde ik bij Helmer Wieringa een cursus ‘Projectmanagement groene projecten’.”

Klimaatadaptatie en regentonnen

Samen met zijn vrouw Tiny denkt John na over de meest wezenlijke vragen. Wat vinden we belangrijk? Waar willen we mee bezig zijn? Met ‘projecten in het groen’, zo luidt eensgezind de conclusie. Dit mondt in 2018 uit in een VOF: Vermeer Duurzame Diensten, een tweemansbedrijf dat op allerlei manieren duurzaam werken en leven bevordert. “We doen van alles”, vertelt John. We zijn veel bezig met klimaatadaptatie voor allerlei organisaties. Klimaatrobuust Oisterwijk opzetten, een regentonproject en het project ‘Zonnemaatje’ voor de lokale energiecoöperatie HOT. Ik heb een groot netwerk in de groene wereld en kennis van bestemmingsplannen, wet- en regelgeving en het benaderen van fondsen. Handig, want die trajecten worden steeds ingewikkelder.”

Zetjes geven

Dit vond ook Het Groene Woud. Sinds een half jaar begeleidt John namens Het Groene Woud verschillende deel-landschappen die in het gebied worden gerealiseerd. “Ik help Stichting Het Roois Landschap bij het afwaarderen van een stuk grond om dit te herinrichten tot bos. Een projectplan maken, subsidies aanvragen, dat werk. De Landgoederenzone bij Boxtel, Vught en Sint-Michielsgestel ondersteun ik bij het komen tot een omgevingsvisie en een ontwikkelingsplan. In Eerde denk ik met vrijwilligers van Natuurwerkgroep De Eerdse Bergen mee over hoe we de omgeving van de Vlagheide verder kunnen verbeteren. Ik help Ommetjes realiseren en voer intakegesprekken voor het project PlantenNu. In bijna alle gevallen geef ik ‘zetjes’. Ik houd mensen en daarmee de projecten in beweging en help vrijwilligers op het gebied van financiering en regelgeving. Dat is niet altijd makkelijk, maar ik ken de wegen en heb een netwerk. Dat helpt.”

Bundel als burgers de krachten

John erkent dat ‘even een afspraak met een gemeente maken’ niet eenvoudig is. “Veel gemeenten zijn onderbezet en moeilijk bereikbaar. Een klein project krijgt niet altijd de aandacht die het verdient. Wat ik zie is dat er veel kennis, goede wil én tijd in de maatschappij zit. Het zijn bij uitstek de burgers zelf die in staat zijn om natuurprojecten en burgerinitiatieven te realiseren vanuit sociale verbondenheid en eigen verantwoordelijkheid voor een groene omgeving. De overheid heeft weinig tijd en menskracht en zit vaak vast in alle regelgeving. Sla als burgers de handen inéén, is mijn devies. Dan verlopen zaken vaak sneller en het vergroot de verbondenheid en sociale cohesie onder elkaar. Via Het Groene Woud zijn er allerlei regelingen om tot een goed projectplan en vervolgens tot de uitvoering ervan te komen. Ik ben beschikbaar om vrijwilligers te faciliteren en ze door lastige trajecten te leiden.” Tenslotte komt John nog even op zijn geliefde voedselbossen. “Een voedselbos van een hectare bevat drieduizend tot vijfduizend bomen, en toch is dat makkelijker te realiseren dat de aanplant van één boom in de openbare ruimte van een gemeente.”

De boodschap van John kortom: bundel als burger of buurt de krachten en kom in verbondenheid tot een mooiere, groenere leefomgeving. Via Het Groene Woud staat John paraat voor hulp en advies!

John Vermeer - Foto: Hettie van der Ven, communicatieteam Het Groene Woud

 

Nieuwsbrief 44 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Groene Handdruk uitgereikt aan Jeroen Naaijkens
Van Gogh Nationaal Park is officieel en Het Groene Woud ligt er middenin!
Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
Het nieuwe Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap geeft de natuur een toekomst
VOORAANKONDIGING – WERKATELIER MOZAÏEK DOMMELVALLEI – VRIJDAG 8 NOVEMBER A.S.
Nieuwsbrief 43 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Vriendendag Het Groene Woud 2024 - Fotoimpressie
... in Het Groene Woud