Locaties gezocht voor Kleine Wildernissen in Het Groene Woud

Publicatiedatum: 20-03-2016

Een bos van 200 m² dat tien keer zo snel groeit, dertig keer zo dicht begroeid is en honderd keer zo biodivers is als een traditioneel bosplantsoen. Dat is een Kleine Wildernis. In 2015 werd de zogenaamde eerste Kleine Wildernis aangelegd in Zaandam, volgens de revolutionaire bosbouwmethode van Shubhendu Sharma. Het blijft echter niet bij één bos. Komende tijd willen IVN en Het Groene Woud meer Kleine Wildernissen realiseren en wordt een open source digitaal handboek ontwikkeld, waarmee iedereen overal ter wereld een eigen Kleine Wildernis kan aanleggen. Voor de realisatie van nieuwe Kleine Wildernissen wordt gezocht naar locaties van 100 tot 300 m², maar ook is nog behoefte aan vrijwilligers voor de aanplant van Kleine Wildernissen en materialen om dit te verwezenlijken.

Sharma werkte als ingenieur bij Toyota en paste de principes van Toyota’s productiesysteem toe op bosbouw. Met deze methode helpt hij mensen wereldwijd Tiny Forests (100 à 300 m²) aan te leggen op honderd procent organische wijze. Deze Tiny Forests – Kleine Wildernissen - zijn dertig keer dichter begroeid en honderd keer biodiverser dan traditionele bosplantsoenen. Dit komt onder meer doordat de bomen dichter op elkaar worden geplant. Met het project Kleine Wildernis werkt Het Groene Woud en IVN aan het herstel van de aarde, door het stimuleren van biodiversiteit, CO₂-opslag, afvang van fijnstof, waterberging en het reduceren van hittestress.

Hoe te werk?

IVN en Het Groene Woud werken samen aan de realisatie van de tweede Kleine Wildernis van Nederland in Het Groene Woud. November 2015 kwam Shubhendu Sharma naar Nederland om te adviseren en om meer te vertellen over zijn methode. Hierna is in Zaandam de allereerste Kleine Wildernis van Nederland aangeplant. Het is dus nog niet bekend of deze methode hier net zo goed werkt als aan de andere kant van de wereld. Daarom monitort IVN de groei en onderzoekt of de methode ook hier een succes kan worden. En wordt een open source handleiding ontwikkeld om zelf een Kleine Wildernis (in Nederland) te realiseren. Educatie en communicatie zijn voor IVN belangrijke pijlers in het project. Lokaal (groene) vrijwilligers en buurtbewoners zijn betrokken bij het project.

Ondersteuning project

Voor de realisatie van nieuwe Kleine Wildernissen worden nog geschikte locaties van 100 tot 300 m² gezocht, bij voorkeur in een bebouwde omgeving. Ook worden nog vrijwilligers gezocht voor de aanplant van Kleine Wildernissen, evenals materialen om dit te verwezenlijken.

Neem voor meer informatie over de realisatie van een Kleine Wildernis contact op met IVN via Wim Ruis (w.ruis@ivn.nl) of (tot eind april) Rob Rasenberg (rssenberg@gmail.com, 06-42598233). Bekijk ook de TED-talk van Shubhendu Sharma, waarin hij zijn revolutionaire bosbouwmethode beschrijft.

Onderzoekers concluderen: zeldzame wespendieven vinden het goed toeven in Het Groene Woud
Gezocht: Voorzitter Stichting Landschap Het Groene Woud
STOP op aanvragen grote LEADER-projecten
Nieuwsbrief 44 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Groene Handdruk uitgereikt aan Jeroen Naaijkens
Van Gogh Nationaal Park is officieel en Het Groene Woud ligt er middenin!
Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
Het nieuwe Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap geeft de natuur een toekomst
... in Het Groene Woud