U bevindt zich hier: Home > Organisatie > Nieuws > Nieuwsarchief > Nieuw impuls voor vergroening in Het Groene Woud
Negen gemeenten, Waterschap Aa en Maas, Waterschap De Dommel en de provincie Noord-Brabant hebben voor de komende 4 jaar gezamenlijk ruim 1,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor vergroening van het agrarisch cultuurlandschap in Het Groene Woud. Hiervoor hebben de betrokken bestuurders onlangs een gebiedscontract ondertekend, gebaseerd op de regeling ‘Groen blauw stimuleringskader’. Deelnemende gemeenten zijn Best, Boxtel, ’s-Hertogenbosch, Oirschot, Schijndel, Sint-Michielsgestel, Sint-Oedenrode, Son en Breugel en Veghel. Voor de meeste van deze gemeenten betekent dit een vervolg op een vorig gebiedscontract, voor Schijndel, Sint-Oedenrode en Son en Breugel is het een nieuwe regeling.
Het Groen blauw stimuleringskader, ook wel Stika genoemd, is een provinciale regeling waarmee particuliere grondeigenaren (agrariërs en burgers) op basis van vastgestelde voorwaarden en vergoedingsnormen een bijdrage kunnen krijgen voor beheer en aanleg van landschapselementen. Denk hierbij aan karakteristieke elementen van het cultuurlandschap zoals knotwilgen, hagen en amfibieënpoelen. Maar de regeling biedt soms ook mogelijkheden om wandelpaden te realiseren of om bloemrijke (akker)randen aan te leggen. De vergoedingen worden vastgelegd in 6-jarige overeenkomsten.
Door nieuwe landschapselementen aan te leggen wordt het buitengebied niet alleen aantrekkelijker om er te wonen, te werken en te recreëren, maar biedt het ook weer ruimte aan typische soorten van het agrarisch cultuurlandschap, zoals patrijs, kerk- en steenuil, kikker en hermelijn.
Elke deelnemende gemeente hanteert haar eigen criteria. Dat maakt het soms lastig om vooraf inzicht te krijgen in de mogelijkheden. Potentiële deelnemers kunnen hiervoor contact opnemen met Paul van Limpt, sinds kort de veldcoördinator voor de uitvoering van de regeling in dit gebied. Hij is te bereiken via tel. 06-30597901 en via zijn mailadres: paulvanlimpt@natuurenlandschap.eu. Hij krijgt bij zijn werk als veldcoördinator ondersteuning van de Agrarische Natuurverenigingen (ANV) Het Groene Woud en D’n Beerse Overlaet. Brabant-breed wordt de regeling gecoördineerd door het Coördinatiepunt Landschapsbeheer van Brabants Landschap.