U bevindt zich hier: Home > Organisatie > Nieuws > Nieuwsarchief > Ollandse beuk vertegenwoordigt Brabant in ‘Boom van het jaar-verkiezing 2024’
De beuk bij de Ollandse kerk (Wereldboom sinds 2012) vertegenwoordigt Noord-Brabant in de landelijke verkiezing Boom van het jaar 2024. De nationale stemronde is inmiddels gestart en loopt tot en met 17 oktober 12:00 uur. Hoe mooi dat deze boom midden in Het Groene Woud staat! Breng je stem uit en maak de Ollandse beuk tot Boom van het jaar.
Dit voorjaar heeft Stichting Het Roois Landschap de bruine beuk bij het Ollandse kerkhof voorgedragen voor de landelijke verkiezing Boom van het jaar. Deze wordt jaarlijks georganiseerd door SBNL Natuurfonds.
Genomineerd worden bomen die niet gewoon groot of mooi zijn, maar die ook een bijzonder verhaal hebben en bovendien een belangrijke rol spelen in de plaatselijke gemeenschap. Deze karakteristieke oude beuk voldoet aan al deze voorwaarden; Wat zou Olland immers zijn zonder zijn beuk?
Bovendien is het dit jaar tachtig jaar geleden dat Olland in de vuurlinie lag, waarbij de Ollandse kerk en vele huizen werden vernietigd. De beuken bij de kerk overleefden dit geweld en vormen dus ook een mooi voorbeeld van de veerkracht van de natuur én van de Ollandse bevolking die na de oorlog alles weer op moest bouwen. Met name deze zeer karakteristieke beuk die bij de muur van het kerkhof staat, speelt in Olland op allerlei manieren sindsdien een belangrijke rol.
Er zijn dit jaar dertien genomineerden waarop gestemd kan worden omdat Bonaire voor het eerst ook meedoet. Van 10 september tot en met 17 oktober (12.00 uur) kan iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn of haar keuze via www.deboomvanhetjaar.nl. De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2024. Deze winnaar wordt feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de Europese verkiezing ‘Tree of the Year 2025’.
1. Nederlandse Antillen: De 1000-jarige Wayaká-boom – Bonaire
2. Drenthe: Een rode beuk als symbool voor moed – Smilde
3. Flevoland: Een monument voor overleden huisdieren – Zeewolde
4. Friesland: Het geheim van een kastanjeboom – Beetsterzwaag
5. Gelderland: De lindeboom van Paleis Het Loo – Apeldoorn
6. Groningen: De wilg die bleef leven – Groningen
7. Limburg: De monumentale esdoorn van de Benzenraderhof – Heerlen
8. Noord-Brabant: De ‘Wereldboom’ bij de Ollandse kerk – Olland
9. Noord-Holland: Geredde eik verkoelt gemeenteplein - Monnickendam
10. Overijssel: De Klokkenplasplataan – Enschede
11. Utrecht: Een es voor het boerengerief – Overlangbroek
12. Zeeland: Grenslinde als symbool van inpoldering – Kapelle
13. Zuid-Holland: Levend fossiel in de moderne tijd – Leiden