Onderzoek: doet stikstof de opbrengst van sorghum goed?

Publicatiedatum: 12-04-2019

Sorghum lijkt als gewas veel op maïs en biedt veel kansen als derde gewas op een melkveebedrijf. Het kan bijvoorbeeld de maïsopbrengst in vruchtwisseling verhogen. Daarvoor is wel optimalisatie van de teelt nodig. In een onderzoek van het Louis Bolk Instituut uitgevoerd bij Arie Rijnen, melkveehouder in Moergestel en deelnemer aan Carbon Valley is in 2018 gekeken wat de stikstofbenutting is van sorghum.

Bij de proef zijn twee sorghumrassen gebruikt: één ras van een zetmeeltype en één ras van een structuurtype. Maïs fungeerde als referentie.

Drie stikstofniveaus

Om de stikstofbenutting te kunnen bepalen, is op een perceel continu bouwland in vier herhalingen een proef aangelegd met drie stikstofniveaus (0, 70, 140 kg N/ha). Het perceel was in 2018 niet bemest met organische mest. Alle gewassen zijn op 23 mei 2018 gezaaid. De stikstofniveaus zijn vervolgens met KAS en andere nutriënten (onder meer kali en fosfaat) bemest. Daarnaast is in 2018 twee keer beregend.

Conclusies

Wanneer er géén stikstofbemesting plaatsvindt, kunnen de twee sorghumrassen nog bijblijven; bij een hogere stikstofbemesting worden de verschillen met maïs groter. Daaruit valt na één jaar te concluderen dat maïs een hogere opbrengst heeft dan beide sorghumrassen en beter reageert op bemesting. Verder:

  • Heeft het sorghumras van het zetmeeltype bij 0 kg stikstofbemesting de hoogste stikstofopbrengst in het bovengrondse gewas;
  • Heeft het sorghumras van het structuurtype mogelijk nog extra stikstof vastgelegd in het wortelstelsel;
  • Heeft het structuurtype bij een stikstofgift van 70 kilogram een hogere meeropbrengst per kilogram stikstof dan het zetmeeltype;
  • Is het stikstof-mineraalniveau in de bodem na de oogst over het algemeen laag (met uitzondering van een piek bij het sorghumras van het zetmeeltype met een bemestingsniveau van 140 kg stikstof per hectare).

Aanbevelingen

De resultaten laten zien dat het waardevol is om de geteste sorghumrassen met minder stikstof te bemesten dan maïs. Daarnaast zou veredeling van sorghum zich het beste kunnen richten op een hogere opbrengst en een betere stikstofbenutting.

Sorghum lijkt wat betreft groeiwijze veel op mais. Verschillende sorghumrassen in lengte en bloeitijdstip.

Eerste LEADER-subsidie onderweg naar initiatiefnemers - Tuin De Es bouwt koolstof-positieve en biobased stilteruimte voor dagbestedingscliënten
Onderzoekers concluderen: zeldzame wespendieven vinden het goed toeven in Het Groene Woud
Gezocht: Voorzitter Stichting Landschap Het Groene Woud
STOP op aanvragen grote LEADER-projecten
Nieuwsbrief 44 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Groene Handdruk uitgereikt aan Jeroen Naaijkens
Van Gogh Nationaal Park is officieel en Het Groene Woud ligt er middenin!
Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
... in Het Groene Woud