Ontwerpen insturen voor populierenhouten-producten van Peppelhout

Publicatiedatum: 20-09-2016

Het Groene Woud is van oudsher een populierenlandschap. Een iconisch beeld voor het gebied, maar zonder bundeling van krachten zou dat beeld wel eens kunnen verdwijnen. Daarom is een club populieren-eigenaren gestart met Peppelhout, hét nieuwe merk van populierenhouten-producten waarbij de eigenaren meedelen in de winst. Hierdoor wordt het voor de eigenaren interessant om populieren beter te onderhouden en nieuwe populieren te planten. Om erachter te komen aan wat voor houtproducten de consument behoefte heeft, nodigt Peppelhout meubelmakers, kunstenaars, vormgevers, timmermannen en andere professionele houtliefhebbers uit om voor 17 oktober een ontwerp in te sturen. De consument mag de ontwerpen via een speciale campagnesite beoordelen om zo mede te bepalen wat voor producten er van het hout gemaakt worden.

De opbrengst van populieren die omgezaagd moeten worden, is vaak niet hoog. Daarnaast weten populieren-eigenaren meestal niet waar de bomen uiteindelijk terecht komen. Geen goede stimulans om nieuwe populieren aan te planten. En zo is het typische populierenlandschap stapje voor stapje aan het verdwijnen. Peppelhout is een coöperatie van populieren-eigenaren die in eigen opdracht producten laat maken. Door eigenaar te blijven van het hout van oogst tot aan het eindproduct, zorgt de coöperatie ervoor dat boomeigenaren een betere prijs krijgen voor hun hout. Zo krijgen zij een betere beloning, maar wordt er ook geld vrijgemaakt voor de aanplant van nieuwe populieren en voor het plegen van onderhoud, zoals het verwijderen van zijtakken. Hierdoor neemt de kwaliteit van het populierenhout toe, en kunnen van de herplante bomen nog mooiere en kwalitatief hoogwaardigere producten worden gemaakt.

Ontwerp insturen

De producten van Peppelhout worden vanaf 2017 via een eigen webshop verkocht. Om te zorgen dat de populierenhouten-producten de consument aanspreekt, wil Peppelhout graat weten waar behoefte aan is. Meubelmakers, kunstenaars, vormgevers, timmermannen en andere professionele houtliefhebbers die kansen zien in het maken van populieren houtproducten en bij wie de filosofie van Peppelhout aanspreekt, worden uitgenodigd een ontwerp in te sturen. Het gaat hier om een bestaand houtproduct van populierenhout. Een selectiecommissie bekijkt de kwaliteit van de ontwerpen. Bij een positieve beoordeling wordt het ontwerp op de campagnewebsite geplaatst. Vervolgens mogen bezoekers vanaf 1 november een reactie geven op de ontwerpen. Zo wordt duidelijk wat er in de smaak valt en kun je als ondernemer bijdragen aan het behoud van het populierenlandschap. Ondernemers kunnen hun ontwerp tot 17 oktober insturen naar info@peppelhout.nl. Meer informatie en de voorwaarden vind je op de website van Peppelhout.

Aanplant jonge populieren

De eerste echte producten van Peppelhout, die door het publiek zijn ‘genomineerd’, worden gemaakt van populieren uit Het Groene Woud. Binnenkort gaan de initiatiefnemers van Peppelhout in Haaren, Best en Sint-Oedenrode de eerste populierenbomen oogsten, ongeveer tweehonderd stuks. Voor de omgezaagde populieren, plant de coöperatie nieuwe, jonge populieren terug. Zo blijft het kenmerkende populierenlandschap in Het Groene Woud in stand. De coöperatie Peppelhout is opgestart met financiële bijdrage van Streekfonds Het Groene Woud.

Klik hier om de flyer te downloaden.

Onderzoekers concluderen: zeldzame wespendieven vinden het goed toeven in Het Groene Woud
Gezocht: Voorzitter Stichting Landschap Het Groene Woud
STOP op aanvragen grote LEADER-projecten
Nieuwsbrief 44 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Groene Handdruk uitgereikt aan Jeroen Naaijkens
Van Gogh Nationaal Park is officieel en Het Groene Woud ligt er middenin!
Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
Het nieuwe Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap geeft de natuur een toekomst
... in Het Groene Woud