Stichting Brabantse Bronnen, die zich inzet om de kennis van de cultuurgeschiedenis en de culturele identiteit van Brabant en zijn regio’s te bevorderen, heeft het idee opgepakt om oude toponiemen uit de Middeleeuwen aan de vergetelheid te onttrekken door het plaatsen van houten banken, voorzien van een lokaal toponiem. Hierdoor hoopt de Stichting te kunnen zorgen voor het behoud van de oorspronkelijke namen. Met financiële steun van de provincie Noord-Brabant, Het Groene Woud en Stichting DELA fonds zijn in Schijndel 5 banken gerealiseerd.
Toponiemenbanken zijn zitbanken met daarop de naam van een plaatselijk middeleeuws toponiem. Bij de banken staat een informatiepaneel met een korte uitleg. Steeds meer oude plaats- en veldnamen verdwijnen uit het collectieve geheugen. Hiermee raakt ook een stuk cultureel erfgoed verloren.
‘Lutteleijnde’, Scrivershove’, ‘Hautert’ en ‘Lantweer’
Dankzij onderzoek van dr. Geertrui Van Synghel en van de lokale geschiedvorser Henk Beijers konden de oude plaatsnamen uit documenten worden opgediept. Gekozen is voor de toponiemen ‘Lutteleijnde’, Scrivershove’, ‘Hautert’ en ‘Lantweer’. Met hulp van de plaatselijke heemkundekringen werden de plekken geselecteerd. Volgens Ger van den Oetelaar, bestuurslid van de Stichting Brabantse Bronnen, is die betrokkenheid essentieel: "Met onze stichting willen we historische bronnen en kennis ontsluiten voor een breed publiek. Wij vinden dat die gebruikt moeten worden voor innovatie in onze plaatselijke economie en de ontwikkeling van ons landschap. Door het plaatsen van de banken maken wij geschiedenis zichtbaar in het landschap." De banken zijn gemaakt door meubelmakerij Den Berg uit Liempde en zijn geïntegreerd in de bestaande middeleeuwse toeristische route.