U bevindt zich hier: Home > Organisatie > Nieuws > Nieuwsarchief > Philippe Meesters winnaar kookwedstrijd Het Groene Woud
Philippe Meesters, tweedejaars leerling Zelfstandig werkend kok van De Rooi Pannen in Eindhoven is de winnaar van de kookwedstrijd ‘Erfgoedchef van de toekomst 2015’. De wedstrijd is gehouden op 21 oktober jl. met als opdracht: maak op basis van oude ingrediënten een nieuwe, moderne terrine (een soort paté). De wedstrijd is georganiseerd door Streekhuis Het Groene Woud. Door het organiseren van deze wedstrijd, konden jongeren op eigentijdse wijze kennis maken met cultuurhistorie en streekproducten.
In september jl. zijn jongeren die een MBO-opleiding volgen richting horeca op De Rooi Pannen, Summa College en Koning Willem I College uitgedaagd mee te doen aan de wedstrijd. De wedstrijd startte met een gastles ‘Middeleeuwse kookkunst in Brabant’. De jongeren kregen de opdracht om een nieuw recept voor een terrine te ontwikkelen. Na de voorselectie hebben vier jongeren dit recept gekookt in aanwezigheid van een professionele jury. Philippe Meesters kwam als winnaar naar voren. Hij scoorde erg goed op zijn goede en gestructureerde manier van werken, maar ook door de verassende en overtuigende smaak van zijn gerecht. De prijs bestond uit een geldbedrag van 500 euro, een rondreis langs streekproducenten in Het Groene Woud, een snuffelstage, en het presenteren van het winnende gerecht op een cultuurhistorisch diner in Boxtel in het voorjaar van 2016.
De wedstrijd is gehouden op het Summa College in Eindhoven. Op deze school staat ambachtelijk koken hoog in het vaandel. De jury bestond uit Yvonne Hopstaken (Brabantse Held van de Smaak 2014, Boxtel), Joost van Roosmalen (eigenaar van D’n Ark; proef het Brabantse land, Tilburg) en Hein Vera (rechts- en cultuurhistoricus).
Aanleiding van de kookwedstrijd is de historische vondsten over Kasteel Stapelen in Boxtel. Hier woonde eind 1500 Jan van Horne; baron van Boxtel en zijn vrouw. Toen zijn vrouw in 1564 overleed, ging de rentmeester de keuken beheren. Een deel van die rekeningen is bewaard gebleven. Een opmerkelijk onderdeel van de rekeningen waren de omvangrijke keukenlijsten met de meest wonderlijke, luxe en uitheemse ingrediënten. De gedachte is dat deze ingrediënten direct of indirect een relatie hebben met de status van de heren van Boxtel en het gebruik van Velder als jachtgebied door hen en hun adellijke relaties. Ze geven daarmee een bijzonder beeld van de kookkunst in Brabant in de Middeleeuwen.
Deze historische vondsten hebben, naast deze kookwedstrijd, geleid tot de ontwikkeling van een historisch kookboekje dat binnenkort verschijnt. Hierbij vormen de ingrediënten van de ‘koecken van Stapelen’, ofwel de keuken van Stapelen, de basis voor moderne recepten. Dit historisch kookboekje is geschreven door Hein Vera. Ook wordt in het voorjaar van 2016 een cultuurhistorisch diner georganiseerd in Boxtel. Hier mag Philippe Meesters het winnende gerecht presenteren.
Anja Verweij overhandigt namens Het Groene Woud de oorkonde, behorende bij de prijs, aan Philippe Meesters.