Plantacties door Landschapsfonds HGW en Food4Bees - Twintig pleisterplaatsen erbij voor de bedreigde bij

Publicatiedatum: 26-09-2018

Op maar liefst twintig locaties in Nationaal Landschap Het Groene Woud kunnen bijen, vlinders en andere bestuivende insecten zich te goed doen aan nieuwe beplanting, boordevol stuifmeel en nectar. Deze zogenoemde pleisterplaatsen zijn het resultaat van het project ‘Bloemen voor bijen’ dat in augustus 2018 werd afgerond. Het project is een initiatief van Landschapsfonds Het Groene Woud die de aanplant tevens financierde. Stichting Food4Bees, een burgerinitiatief uit Oirschot/Liempde, voerde het project uit.

In het project zijn tussen februari en april 2018 talrijke bloemen, planten en bomen geplant in Het Groene Woud, van hoogstamfruitbomen tot krentenboompjes en van wilgen tot bollen bosanemoon.

Particuliere tuinen

Deze aanplant staat vooral in particuliere tuinen of percelen in het buitengebied zoals bij de fietsbrug over de Dommel tussen Liempde en Olland. Alle percelen moesten wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo was de ligging belangrijk en moesten eigenaren bereid zijn de beplanting te onderhouden. Ook op een openbare locatie is een pleisterplaats gecreëerd: in de Belevingstuin bij het Boxtelse verpleeghuis Liduina. Eric Sessink van Food4Bees: “De deelnemers aan dit project kregen elk een voucher van maximaal 500 euro om de beplanting te bekostigen, ter beschikking gesteld door Landschapsfonds Het Groene Woud. In totaal deden twintig particulieren mee uit onder meer Breugel, Schijndel, Oirschot, Spoordonk en Oostelbeers.”

‘Nu al meer insecten’

Eén van hen is Anja Michielsen, woonachtig in het buitengebied van Oirschot. Ze heeft een perceel van 2.500 vierkante meter waar ze samen met Food4Bees beukenhagen, fruitbomen en bosanemoon plantte. “Je ziet nu al dat er meer vlinders en bijen zijn dan voorheen”, vertelt ze. Ze deed mee aan het project omdat het een mooie kans was haar tuin in te richten met inheemse beplanting “die ook nog eens goed is voor de insecten. Het is een forse investering als je het allemaal zelf moet betalen. Met dit project hebben we elkaar kunnen helpen. Ik verwacht dat de vlinders en de bijen hier volgend jaar volop kunnen genieten van alle bloesem.”

Onderdeel van groter plan

Eric: “Bijensterfte is wereldwijd een probleem, onder meer door schaalvergroting en gebruik van bestrijdingsmiddelen. Dat zie je ook dicht bij huis. Hier in Het Groene Woud hebben bestuivende insecten het eveneens moeilijk. Hoe groen het landschap ook is, in de afgelopen decennia zijn veel van de bloemrijke verborgen plekjes verdwenen die bijen juist nodig hebben om naar hartenlust te nestelen. Gelukkig is het besef gegroeid dat we daar wat aan moeten doen.” Het project ‘Bloemen voor bijen’ staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een veel groter plan om de bijensterfte tegen te gaan. “Op provinciaal niveau wordt bijvoorbeeld veel gedaan aan ecologisch bermbeheer. Daarmee kunnen we pleisterplaatsen zoals deze met elkaar verbinden waardoor een groot ecosysteem ontstaat.”

Wie grond ter beschikking heeft en deze meerdere jaren wil inrichten als pleisterplaats voor bijen kan terecht op www.kennisnetwerkbijen.nl.

Over het Landschapsfonds

Landschapsfonds Het Groene Woud keert jaarlijks geld uit aan projecten die bijdragen aan de verdere, duurzame ontwikkeling van Het Groene Woud. Meer weten? Klik hier.

Aangeplante krentenboompjes (Foto: Mieke Vlemminx)

Onderzoekers concluderen: zeldzame wespendieven vinden het goed toeven in Het Groene Woud
Gezocht: Voorzitter Stichting Landschap Het Groene Woud
STOP op aanvragen grote LEADER-projecten
Nieuwsbrief 44 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Groene Handdruk uitgereikt aan Jeroen Naaijkens
Van Gogh Nationaal Park is officieel en Het Groene Woud ligt er middenin!
Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
Het nieuwe Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap geeft de natuur een toekomst
... in Het Groene Woud