Project ErvenPlus van start voor meer biodiversiteit op Brabantse erven

Publicatiedatum: 06-02-2017

Erfvogels zijn vogels die leven op het boerenland, maar voor hun broedplaats afhankelijk zijn van onder meer hagen en houtwallen op erven van boerderijen en landelijk gelegen woningen. Een groot deel van de erfvogels neemt in aantal af, omdat veel boerenland en erven de laatste decennia grootschaliger en 'netter' geworden zijn. Binnen het provinciale project ‘ErvenPlus’ gaan diverse gemeentes samen met natuurwerkgroepen, ZLTO-afdelingen, Brabants Landschap en projectbureau Orbis investeren in meer biodiversiteit op Brabantse erven. Provincie Noord-Brabant, Stichting Streekfonds Het Groene Woud en gemeenten dragen financieel bij aan de uitvoering. 

Erven zijn een belangrijk leefgebied voor diersoorten van het boerenland. Ze zijn afhankelijk van de beplanting, van de weitjes en van de gebouwen om voedsel en beschutting te vinden, maar ook om zich voort te planten. Onze erven zijn de afgelopen decennia echter steeds kaler en ‘netter’ geworden of ze zijn intensiever in gebruik voor stallen, silo’s en landbouwwerktuigen. Daardoor worden ze steeds ongeschikter voor erfbewoners zoals zwaluwen, mussen, uilen en vleermuizen. Dat is jammer, want deze aansprekende soorten gaan in aantal hard achteruit en zijn juist zo belangrijk als natuurlijke bestrijders van muggen, vliegen en muizen.

Deelnemer worden?

Ben je woonachtig op een erf in het buitengebied en geïnteresseerd in streekeigen beplanting en soortbeschermende maatregelen? Dan kun je je aanmelden door een e-mail te sturen naar erfvogelsbrabant@gmail.com. Vervolgens wordt er contact met je opgenomen voor het inplannen van een afspraak voor een 'erfscan'. Een deskundige komt dan je erf onder de loep nemen om te bepalen welke maatregelen kunnen worden uitgevoerd. Denk daarbij aan gemengde hagen, fruitbomen, bloemenranden, zwaluwkasten, muizenruiters, mussenhotels en modderplaatsen. Aan de hand van de erfscan wordt vervolgens een ‘erfplan’ met inrichtingstekening gemaakt, die aan je wordt voorgelegd. Bij akkoord zal levering van het plantgoed plaats vinden, waarna je zelf verantwoordelijk bent voor de plaatsing. Omdat voor de soortbeschermende maatregelen specifieke kennis nodig is, worden deze wel door de lokale natuurwerkgroep begeleid.

Aandacht buiten ‘t erf

Het doel van ErvenPlus is om de komende twee jaar 350 erven ‘biodiverser’ in te richten. Daarnaast wordt nadrukkelijk gekeken of ook buiten het erf mogelijkheden liggen voor natuur- of landschapsbeheer. Hiervoor zijn andere regelingen, zoals Stimuleringskader Groenblauwe Diensten en de Subsidieregeling Verbindingen en Landschap operationeel. Door bij te dragen aan het project ErvenPlus zorgt de gemeente voor een mooier en leefbaarder platteland, onder meer in Het Groene Woud.

Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
Het nieuwe Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap geeft de natuur een toekomst
VOORAANKONDIGING – WERKATELIER MOZAÏEK DOMMELVALLEI – VRIJDAG 8 NOVEMBER A.S.
Nieuwsbrief 43 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Vriendendag Het Groene Woud 2024 - Fotoimpressie
Ollandse beuk vertegenwoordigt Brabant in ‘Boom van het jaar-verkiezing 2024’
Ger van den Oetelaar ontvangt Brabant Bokaal van Cultuurfonds Noord-Brabant
Groene Handdruk voor Harrie Maas van Monumentenhuis Brabant
... in Het Groene Woud