Project Toponiemenbanken in Het Groene Woud van start

Publicatiedatum: 19-09-2013

Liempde -  Voor het project Toponiemenbanken in Nationaal Landschap Het Groene Woud, geformuleerd door Stichting Streekrekening Het Groene Woud, heeft de Stichting Brabantse Bronnen de opdracht gekregen om in 2013 en 2014 twintig duurzame toponiemenbanken te laten plaatsen, verspreid over Het Groene Woud. Deze banken worden voorzien van een Middeleeuws toponiem en een informatiebordje met uitleg over het toponiem.

Cultureel erfgoed raak verloren

Steeds meer oude plaats- en veldnamen verdwijnen uit het collectieve geheugen. Dat is jammer, omdat hiermee ook een stuk cultureel erfgoed verloren raakt. Nieuwe straten worden tegenwoordig vaak genoemd naar oude toponiemen, maar de betekenis, de precieze herkomst én de relatie met de eigen plaats zijn voor de meeste mensen onbekend.

Culturele identiteit

De Stichting Brabantse Bronnen is in 2009 opgericht met het doel om de kennis van de cultuurgeschiedenis en de culturele identiteit van Brabant en zijn regio’s te bevorderen. Zij probeert dit onder meer te bereiken door de digitale ontsluiting van Brabants bronnenmateriaal. In het kader van het project Digitaal Oorkondenboek Noord Brabant is het idee ontstaan om oude toponiemen uit de Middeleeuwen aan de vergetelheid te onttrekken.

Zitbanken

In 2012 heeft de Stichting 10 houten ‘toponiemenbanken’ laten maken en plaatsen in het buitengebied van Liempde en Schijndel. Dit zijn zitbanken met daarop de naam van een middeleeuws toponiem, vergezeld van een informatiepaneel met een korte uitleg. Dit gebeurde in samenwerking met Kèk Liemt en Heemkundekring Schijndel. Door het plaatsen van deze ‘toponiemenbanken’ hoopt de Stichting te kunnen zorgen voor het behoud van de oorspronkelijke namen. Het nieuwe project Toponiemenbanken in Het Groene Woud is een vervolg op dit project.

Streekfonds Het Groene Woud

Toponiemenbanken in Het Groene Woud wordt gefinancierd vanuit het Streekfonds Het Groene Woud. Stichting Streekrekening Het Groene Woud beheert het Streekfonds Het Groene Woud. Het fonds wordt gevuld middels een extra rente die de Rabobank geeft over Rabo StreekRekeningen Het Groene Woud. Daarbij wordt er ook een deel van de rente geschonken door deze rekeninghouders. Ook ontvangt de Stichting Streekrekening Het Groene Woud een bedrag aan donaties t.b.v. het Streekfonds. Jaarlijks is vanuit het Streekfonds circa 200.000 euro beschikbaar voor projecten die de kwaliteit van Het Groene Woud versterken. Zie ook: www.hetgroenewoud.com/streekrekening

Onderzoekers concluderen: zeldzame wespendieven vinden het goed toeven in Het Groene Woud
Gezocht: Voorzitter Stichting Landschap Het Groene Woud
STOP op aanvragen grote LEADER-projecten
Nieuwsbrief 44 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Groene Handdruk uitgereikt aan Jeroen Naaijkens
Van Gogh Nationaal Park is officieel en Het Groene Woud ligt er middenin!
Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
Het nieuwe Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap geeft de natuur een toekomst
... in Het Groene Woud