'Spontaan' streekbier in Het Groene Woud

Publicatiedatum: 15-02-2017

De Bierkamer uit Boxtel wil in samenwerking met lokale brouwers en leveranciers uit Het Groene Woud komen tot een bier van spontane gisting. Het doel van het project is om een fundament te leggen voor een unieke Brabantse biercultuur in Het Groene Woud. Stichting Streekfonds Het Groene Woud levert een financiële bijdrage aan het project van de Bierkamer.

De bedoeling is om bier te brouwen op een traditionele wijze met water, spelt en wilde hop afkomstig uit Het Groene Woud en met wilde gist uit de openlucht. In de buitenlucht bevinden zich meerdere natuurlijke gistsoorten. Door blootstelling van de wort aan de buitenlucht zullen deze gisten de suikers in de wort omzetten in alcohol. Deze methode is niet nieuw. In de buitenlucht bevinden zich meerdere natuurlijke gistsoorten. Voordat er sprake was van gecultiveerde gistsoorten was dit al vanuit de oudheid de methode om bier en wijn te maken. Ook tegenwoordig wordt deze methode nog wel gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan zijn de lambiek bieren uit de Belgische Zennevallei.

Presentatie in najaar 2018

Het duurt nog even voordat het bier geproefd kan worden. Met name in de periode van oktober tot april is de samenstelling van de wilde gisten in de lucht geschikt voor dit proces. Zodra de eerste spontane gisting gereed is, wordt het bier voor de nagisting en de rijping nog een tijd gelagerd op houten vaten. De Bierkamer verwacht op zijn vroegst in het najaar van 2018 dit naar verwachting licht zure biertje te kunnen presenteren. Stuur voor meer informatie over het project van De Bierkamer een bericht naar: de_bierkamer@hotmail.com.

Bier als Bourgondische basis

Elk jaar initieert het Streekfonds Het Groene Woud een zogenaamd ‘eigen project’. In 2016 was dit het project ‘Bier als Bourgondische basis’. De Bierkamer kwam met het beste projectplan hiervoor en werd door het bestuur van Streekfonds Het Groene Woud geselecteerd om dit project verder op te pakken en te regelen. In Het Groene Woud zijn in het verleden zeer veel brouwerijen geweest en het lijkt nu ook weer die kant op te gaan. Gedeelten van Het Groene Woud stonden bekend vanwege de hopteelt. Het project past goed bij het bijzonder hoog aantal horecalocaties dat in Het Groene Woud aanwezig is (meeste van alle Nationale Landschappen in Nederland). Zie ook: www.hetgroenewoud.com/streekfonds.

Eerste LEADER-subsidie onderweg naar initiatiefnemers - Tuin De Es bouwt koolstof-positieve en biobased stilteruimte voor dagbestedingscliënten
Onderzoekers concluderen: zeldzame wespendieven vinden het goed toeven in Het Groene Woud
Gezocht: Voorzitter Stichting Landschap Het Groene Woud
STOP op aanvragen grote LEADER-projecten
Nieuwsbrief 44 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Groene Handdruk uitgereikt aan Jeroen Naaijkens
Van Gogh Nationaal Park is officieel en Het Groene Woud ligt er middenin!
Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
... in Het Groene Woud