Start project beekherstel Essche Stroom

Publicatiedatum: 20-11-2013

Zaterdag 16 november is met een symbolische eerste schop in de grond het startsein gegeven voor het project beekherstel Essche Stroom, waarbinnen Waterschap De Dommel, Brabants Landschap en Landgoed Beijendijk samenwerken. In 2013 en 2014 wordt vijf kilometer van de beek (vanaf het spoor Boxtel - 's-Hertogenbosch tot de Vughterweg) opnieuw ingericht en met twee kilometer verlengd. De Essche Stroom gaat weer meanderen en wordt ten behoeve van de waterveiligheid en de ecologie ook smaller gemaakt. Hierdoor ontstaat er weer stroming in de beek. In stromend water zit meer zuurstof, waardoor op termijn een grotere variatie aan vissen en oeverbegroeiing ontstaat.

Het project wordt in twee naast elkaar gelegen gebieden uitgevoerd: Landgoed Bleijendijk in Vught, ten oosten van de A2 en in particulier eigendom, en de Halsche Beemden in Esch, ten westen van de A2 en eigendom van Brabants Landschap. Waterschap De Dommel start op 2 december 2013 met de graafwerkzaamheden. Het totale project moet in oktober 2014 afgerond zijn.

Meer informatie: www.esschestroom.nl

 

Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
Het nieuwe Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap geeft de natuur een toekomst
VOORAANKONDIGING – WERKATELIER MOZAÏEK DOMMELVALLEI – VRIJDAG 8 NOVEMBER A.S.
Nieuwsbrief 43 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Vriendendag Het Groene Woud 2024 - Fotoimpressie
Ollandse beuk vertegenwoordigt Brabant in ‘Boom van het jaar-verkiezing 2024’
Ger van den Oetelaar ontvangt Brabant Bokaal van Cultuurfonds Noord-Brabant
Groene Handdruk voor Harrie Maas van Monumentenhuis Brabant
... in Het Groene Woud