Steun van Streekfonds Het Groene Woud voor cultuurhistorisch project in Berlicum

Publicatiedatum: 28-02-2015

Stichting Beleefbare Cultuurhistorie in Het Groene Woud wil loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog in Berlicum weer zichtbaar maken. In de Werstkant in Berlicum ligt een bosperceel waar tot op de dag van vandaag loopgraven liggen uit de Tweede Wereldoorlog. De loopgraven zijn door bladval en struikbegroeiing bijna onzichtbaar geworden. Naast herstel van de loopgraven wil de stichting ook een zitbank en informatiebord plaatsen. Streekfonds Het Groene Woud heeft het projectplan gehonoreerd met een bijdrage van duizend euro.

 

 

In Berlicum en omgeving is tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten. Hier wilden de Duitsers de opmars van de geallieerden tegenhouden. De loopgraven in Berlicum hebben een grote cultuurhistorische betekenis en een bijzondere herinneringswaarde. Ook kan gesproken worden van een grote zeldzaamheidswaarde; de meeste loopgraven zijn namelijk door de jaren heen verdwenen. De loopgraven in de Werstkant bevinden zich in de rand van een bosperceel, dichtbij een weg waar veel gefietst en gewandeld wordt. Het perceel is in eigendom is van de Marggraff Stichting.  

Subsidie Streekfonds Het Groene Woud

Stichting Beleefbare Cultuurhistorie in Het Groene Woud heeft een projectplan opgesteld om loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog in Berlicum weer zichtbaar maken. De loopgraven verwijzen niet alleen naar een zeer ingrijpende episode uit de geschiedenis van Berlicum én de hele regio, ze maken het verhaal ook inzichtelijk. Het projectplan van Stichting Beleefbare Cultuurhistorie in Het Groene Woud omvat het herstel van de loopgraven en het plaatsen van een zitbank en informatiebord. Streekfonds Het Groene Woud heeft het projectplan gehonoreerd met een bijdrage van duizend euro. Daarmee kan de zitbank en het informatiebord worden bekostigd. De uitvoering van het project is met dit bedrag flink op weg geholpen.

Samen aanpakken

Om het project te kunnen realiseren is Stichting Beleefbare Cultuurhistorie in Het Groene Woud aangewezen op de medewerking van belanghebbende partijen en de inzet van vrijwilligers en sponsors. De reacties tot nu toe geven goede moed. De Marggraff Stichting heeft al zijn medewerking toegezegd. Samen met de Historische Vereniging Berlicum-Middelrode, Heemkundekring De Plaets en andere betrokkenen wil de stichting daadwerkelijk de schop ter hand gaan nemen om de loopgraven uit te diepen. Intussen is het plan van aanpak voor uitvoering van de werkzaamheden nagenoeg klaar. Ook hiervoor is gebruik gemaakt van de diensten van (archeologische) vrijwilligers. De planning is dat het project omstreeks de zomer van 2015 klaar is. 

Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
Het nieuwe Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap geeft de natuur een toekomst
VOORAANKONDIGING – WERKATELIER MOZAÏEK DOMMELVALLEI – VRIJDAG 8 NOVEMBER A.S.
Nieuwsbrief 43 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Vriendendag Het Groene Woud 2024 - Fotoimpressie
Ollandse beuk vertegenwoordigt Brabant in ‘Boom van het jaar-verkiezing 2024’
Ger van den Oetelaar ontvangt Brabant Bokaal van Cultuurfonds Noord-Brabant
Groene Handdruk voor Harrie Maas van Monumentenhuis Brabant
... in Het Groene Woud