U bevindt zich hier: Home > Organisatie > Nieuws > Nieuwsarchief > Streekfonds Het Groene Woud steunt Wereldbomen
In Nederland zijn we ze bijna vergeten: bomen die honderden jaren oud kunnen worden. Stichting Wereldboom zet ze in het zonnetje om ook over tien, honderd of duizend jaar te kunnen genieten van deze wonderen der natuur. Streekfonds Het Groene Woud erkent het belang van de aanwezigheid van dergelijke oude bomen in Het Groene Woud en steunt daarom hun initiatief met een bijdrage van drieduizend euro. Hiermee hebben meer (potentieel) oeroude bomen de kans om daadwerkelijk oer- en oeroud te worden en het groene hart van een gemeenschap te vormen.
Een mooi voorbeeld van de manier waarop Stichting Wereldboom bomen oer- en oeroud wil laten worden, is het project 'Wereldbomen als Landmarks'. Binnen dit project wordt er gezocht naar bomen die het waard zijn oer- en oeroud te worden en die beeldbepalend zijn voor het bomenlandschap in Het Groene Woud. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de 150-jarige 'Ollandse Beuk en Omstanders' (Olland), de 250-jarige 'Gevlekte Zuiderling' (Groendomein Wasven), de 'Anneborchboom' (Rosmalen), de 'Eik van het Sparrenrijk' en de 'Beuk van het Loonsche Land'. Door deze bomen onderdeel te laten zijn van fietsroutes en culturele activiteiten zorgen ze er niet alleen voor dat lokale bewoners van de bomen kunnen genieten, maar ook bezoekers uit andere plaatsen in de regio.
Wereldboomfestivals
Streekfonds Het Groene Woud heeft daarom voor beheer, onderhoud en recreatie rondom 'D’n Ollandse Beuk' en de 'Gevlekte Zuiderling' drieduizend euro toegezegd om de ambities waar te kunnen maken. Het Wereldboomfestival in Olland d.d. 10 november 2013 is daar een mooi voorbeeld van. Daar waren ruim vijfhonderd bezoekers, waaronder 220 kinderen, die in full-contact konden komen met de beuken. In het voorjaar van 2014 volgt er een tienerfestival bij de 'Gevlekte Zuiderling' in Eindhoven voor jongeren van 12 tot 18 jaar. Zie ook www.wereldboom.org.