Trekpaard sleept bomen uit De Geelders voor de bouw van putmikken

Publicatiedatum: 01-02-2016

Op zaterdag 30 januari vond een wel heel bijzonder spektakel plaats in natuurgebied De Geelders, midden in Het Groene Woud. Geheel op authentieke wijze, sleepte een trekpaard boomstammen uit het gebied. SPPiLL en Stichting de Brabantse Boerderij gebruiken deze bomen voor het maken van de laatste benodigde putmikken. De twee stichtingen zijn namelijk bezig om in Liempde tien historische waterputten te bouwen. Hiervan zijn er inmiddels al bijna zes gerealiseerd. Naast de waterputten in Liempde, heeft Stichting de Brabantse Boerderij ook nog waterputten in Oirschot (Liempdsedijk 2), Den Dungen (Reijndersveld 5) en Sint-Oedenrode (Hulst 5) gebouwd.

Met de bouw van de waterputten, brengen SPPiLL en Stichting de Brabantse Boerderij van oudsher typerende elementen weer terug in het gebied. De bouw van de waterputten gebeurt hoofdzakelijk door vrijwilligers. Zij waren afgelopen zaterdag ook betrokken bij het zagen en verzamelen van het hout voor de putmikken. Een putmik is ook wel een lange houten paal die onderdeel vormt van een soort hefboomconstructie. Dit maakt het mogelijk om water uit de diepe put te halen. Toon Ondersteijn, één van de betrokken vrijwilligers vanuit Stichting de Brabantse Boerderij: “De bomen werden door een Belgisch trekpaard uit het bos gesleept. Dat is echt iets van vroeger. De waterputten hebben ook een historisch karakter en het past daardoor goed binnen het project.”

Toeristische routes

De bouw van de waterputten is in het voorjaar van 2015 gestart. In Liempde zijn ze te bewonderen aan de Pastoor Dobbeleijnstraat 2, Sortestraat 2, Spurkstraat 2, Gemondesestraat 14 en Barrierweg 42. Er wordt momenteel ook gebouwd aan de Hogenbergseweg 30. Deze is bijna klaar. In 2016 worden er nog vier waterputten meer gebouwd. Wanneer het project is afgerond, worden de putten opgenomen in toeristische routes. De overige vier waterputten komen aan de Donkerstraat 2, Raadhuisplein 4, Barrierweg 23 en op het erf van het toekomstige bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4.

Gastvrij hart van Het Groene Woud

De bouw van de authentieke waterputten, is één van de deelprojecten waarmee SPPiLL de relatie tussen het waardevolle historische centrum van Liempde en het omliggende buitengebied wil versterken. Dit vanuit het gegeven dat Liempde een cultuurhistorisch super-ensemble vormt. Het super-ensemble bestaat uit het totaal aan akkercomplexen met bijbehorende gehuchten, steilranden en beekdalen rondom de kern van Liempde. Het is uniek in Nederland, en zelfs in Europa. Met dit soort projecten krijgt de waardering als cultuurhistorisch super-ensemble nog meer waarde. Hierdoor ontwikkelt Liempde zich steeds meer als gastvrije en cultuurhistorische toegangspoort tot het hart van Het Groene Woud en wordt een bezoek als toerist of recreant nog interessanter.

Foto: Ruud van Nooijen

Onderzoekers concluderen: zeldzame wespendieven vinden het goed toeven in Het Groene Woud
Gezocht: Voorzitter Stichting Landschap Het Groene Woud
STOP op aanvragen grote LEADER-projecten
Nieuwsbrief 44 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Groene Handdruk uitgereikt aan Jeroen Naaijkens
Van Gogh Nationaal Park is officieel en Het Groene Woud ligt er middenin!
Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
Het nieuwe Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap geeft de natuur een toekomst
... in Het Groene Woud