Vlaamse schuren krijgen tweede leven in Het Groene Woud

Publicatiedatum: 10-02-2015

Welke boer in Het Groene Woud had honderd jaar geleden kunnen denken dat zijn Vlaamse schuur ooit zou worden gebruikt als wellnessresort met sapjesbar? Of als klaslokaal? Studenten van de NHTV bedachten in opdracht van Het Groene Woud gloednieuwe concepten om leegstaande Vlaamse schuren in het gebied een nieuwe functie te geven. Hun ideeën passen bij de ambitie van Stichting Brabantse Boerderij om vóór 2017 vijftien Vlaamse schuren te herbestemmen om dit erfgoed veilig te stellen. 

Verspreid over Het Groene Woud staan honderden Vlaamse schuren en andere bijgebouwen van oude boerderijen. De Stichting Brabantse Boerderij wil ze ontmantelen, opslaan en op een andere locatie weer in hun oorspronkelijke staat opbouwen. Jan Kerkhof, vice-voorzitter van de stichting: “Zo behouden we niet alleen dit waardevolle erfgoed, maar geven we er ook een nieuwe functie aan, die de lokale economie een impuls moet geven.” Hij benadrukt dat het ook om schuren en bijgebouwen van buiten Het Groene Woud gaat. “Die vinden in Het Groene Woud een tweede leven, mits ze passen in de groene omgeving en met hun cultuurhistorie waarde toevoegen.” Welke bestemming ze precies krijgen, is volgens Kerkhof puur maatwerk.

Vlaamse schuur voor expats

De studenten Academy for Leisure van NHTV namen alvast een voorschot op dat tweede leven. Ze onderzochten welke nieuwe functies toekomst hebben in Het Groene Woud. Peter Princen, kartrekker van het project Het Groene Woud Onderneemt, begeleidde de groep daarbij. “De studenten brainstormden met ondernemers en andere betrokkenen uit Het Groene Woud over de belevingsfactor van het gebied. Daarbij kwamen ze met verfrissende, creatieve ideeën voor de schuren die naadloos aansluiten op thema’s als ‘groen’, ‘gezondheid’, ‘ruimte’ en ‘beleving’. Aan de hand van ‘Imagineering’ werkten ze de concepten uit, compleet met sfeerimpressies en logo’s.” De concepten variëren van een overnachtingsaccommodatie voor expats van de Eindhovense High Tech Campus tot een verblijf waar ‘buitensport’ en ‘wellness’ worden gecombineerd. Vlaamse schuren lenen zich volgens de studenten ook uitstekend als culinaire accommodatie of als leslokaal.

Het rapport is hier te downloaden.

Ondernemers gezocht

“We ontwikkelen de ideeën nu door, zodat we voor de zomer van 2015 over echt uitvoerbare concepten beschikken”, vertelt Princen. “Uiteraard hebben we ondernemers nodig die zo’n gerestaureerde Vlaamse schuur willen uitbaten. Omdat die willen weten wat de kosten en opbrengsten zijn, hebben we studenten Bedrijfskunde van Avans Hogeschool gevraagd om de bijbehorende businessplannen op te stellen.” Het Groene Woud Onderneemt zal ook daarna ondernemers van een Vlaamse schuur desgewenst blijven begeleiden in hun ondernemerschap.

Ontmantelen, opslaan en weer opbouwen

Ondertussen gaat de Stichting Brabantse Boerderij door met het bewaren van historisch erfgoed bij (voormalige) boerderijen. Daarvoor ontmantelt ze zorgvuldig talrijke schuren, bakhuizen en putten om deze vervolgens op te slaan tot er een nieuwe bestemming voor is gevonden. Volgens Kerkhof is het afbreken en weer opbouwen van zulke gebouwen een vak apart. “Je hebt hier te maken met gebouwmaterialen van meer dan honderd jaar oud. Daar moet je niet alleen voorzichtig mee zijn, je moet óók weten hoe je ermee bouwt. De ontmanteling en opbouw van de eerste schuren documenteren we, zodat er een handboek ontstaat voor bijvoorbeeld slopers en bouwbedrijven. Met de bijna duizend historische bijgebouwen die we als stichting in het vizier hebben, is er in dit marktsegment behoefte genoeg aan puur ambachtswerk.”

Onderzoekers concluderen: zeldzame wespendieven vinden het goed toeven in Het Groene Woud
Gezocht: Voorzitter Stichting Landschap Het Groene Woud
STOP op aanvragen grote LEADER-projecten
Nieuwsbrief 44 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Groene Handdruk uitgereikt aan Jeroen Naaijkens
Van Gogh Nationaal Park is officieel en Het Groene Woud ligt er middenin!
Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
Het nieuwe Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap geeft de natuur een toekomst
... in Het Groene Woud