Begin 2021 is gestart met de restauratie van de dwarsdeelschuur bij boerderij de Half-Galg. Het werk vordert boven verwachting snel en door subsidies van verschillende partijen verwachten de eigenaren het geheel tot een goed einde te kunnen brengen. Het gaat geen jaren meer duren voordat de voor de omgeving nu al zo kenmerkende stalen wind- en waterdicht voorziening vervangen gaat worden door riet.
De dwarsdeelschuur is bijzonder vanwege zijn enorme lengte, ouderdom en het feit dat de schuur nog volledig intact is. De ontwikkelingen die de schuur heeft doorgemaakt door de eeuwen heen, van schaapskooi tot dwarsdeelschuur en veldschuur, zijn nog compleet in de houtconstructie van de kap af te lezen. Dat is dan ook de reden dat de eigenaren besloten hebben bij de restauratie zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven. Er is tijdens de restauratie speciale aandacht voor de bouwelementen die de ontwikkeling van de schuur illustreren. Er wordt gezorgd dat dit verhaal afleesbaar blijft.
De eigenaren van de schuur, Bart en Sanne van Gils, doen veel werk aan de schuur zelf. “Gelukkig hebben we handige familieleden en veel vrienden”, zegt Sanne. Zo hebben ze in het voorjaar van 2021 met een groep vrienden de dakpannen van een oude, te slopen schuur gehaald. Een geschenk van ARK natuurontwikkeling, die de grond waar de schuur op stond, had aangekocht. Maar natuurlijk zijn er, zeker in de ingewikkelde houtconstructie, zaken die ze zelf niet aandurven. Sanne: “We hebben het geluk gehad dat we twee lokale timmermannen leerden kennen die de technieken nog beheersen om zo’n schuur op te knappen.” En dat gaat boven verwachting goed. De houtconstructie is al voor 75 procent gerestaureerd en ook de muren en wanden zijn bijna klaar.
Bart en Sanne hebben in Pedro Schamp van Schamp Bouwkundig Advies een bevlogen bouwhistoricus die hen van advies voorziet. Vanuit de monumentencommissie is Dhr. Hein Hundertmark de vaste contactpersoon. Bart: “De samenwerking verloopt uitstekend. Over het algemeen zijn Hein en Pedro erg tevreden over de werkzaamheden. Maar het is vooral erg fijn dat we ze te allen tijde kunnen bellen met vragen als het even niet duidelijk is hoe we verder moeten.” Dhr. Hundertmark is dan ook te spreken over de restauratie: ”Dit is een bijzonder voorbeeld van een traditionele restauratie waarbij behoud voor herstel gaat en herstel voor vernieuwing.” Het project is door de monumentencommissie genomineerd voor de monumentenprijs 2021.
Gelukkig zien anderen het belang van de schuur ook in. Zo steunt de Gemeente Boxtel het project met een subsidie. Landschapsfonds Het Groene Woud oordeelde zelfs: “Het betreft een bovengemiddeld project dat als voorbeeld kan dienen voor andere restauratieprojecten in Het Groene Woud en ver daarbuiten.” Daarom besloten zij dat het project een van de jaarlijks twee projecten werd waarvoor een hogere bijdrage wordt toegekend. Ook ARK natuurontwikkeling steunt de restauratie.
Zaterdag 11 september zal de schuur open zijn tijdens Open Monumentendag, uiteraard afhankelijk van de situatie rondom COVID-19.