Weidegang draagt bij aan meer organische stof

Publicatiedatum: 11-03-2018

Grasland stimuleert het verhogen van organische stof in de bodem van een melkveebedrijf. Reden: gras levert veel bovengrondse gewasresten en wortels op waardoor het organische stofgehalte toeneemt. Draagt weidegang hieraan extra bij? Daarover gaat de discussie die op Europees niveau wordt gevoerd door een focusgroep. Projectleden van Carbon Valley zijn nauw bij deze discussie betrokken.

Onder de noemer ‘Carbon grazing’ bespreken experts uit heel Europa het effect van beweiding op de bodem en organische stof met elkaar. De discussie leverde al de conclusie op dat weidegang zowel direct als indirect bijdraagt aan een gezonde bodem.

Opgebouwde organische stof blijft beter behouden

Direct zorgt weidegang via meer weideresten en mestflatten voor een hogere organische stof-aanvoer in vergelijking tot enkel maaien. Indirect leidt weidegang ertoe dat grond minder hoeft te worden bereden met zware machines. Dit zorgt voor een dichtere zode waardoor de grasmat en de botanische samenstelling beter intact blijven. Vernieuwing van grasland is daardoor minder vaak aan de orde, waardoor de opgebouwde organische stof behouden blijft en niet verloren gaat bij graslandvernieuwing.

Onderzoekers concluderen: zeldzame wespendieven vinden het goed toeven in Het Groene Woud
Gezocht: Voorzitter Stichting Landschap Het Groene Woud
STOP op aanvragen grote LEADER-projecten
Nieuwsbrief 44 ARK Rewilding Nederland: 'Brabants Goud', over de Geelders, het Dommeldal en de Beerze
Groene Handdruk uitgereikt aan Jeroen Naaijkens
Van Gogh Nationaal Park is officieel en Het Groene Woud ligt er middenin!
Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud
“Vecht bevlogen en wees trots!” - Jeroen Naaijkens blikt terug op dertien jaar handen uit de mouwen voor Het Groene Woud
Het nieuwe Natuurfonds Brabant van Brabants Landschap geeft de natuur een toekomst
... in Het Groene Woud