U bevindt zich hier: Home > Organisatie > Nieuws > Nieuwsarchief > Zeldzame vlinders ontdekt in het Kraaienspot!
Het kleine Schijndelse natuurgebied Kraaienspot, gelegen tussen Schijndel en Sint-Michielsgestel, is onder lokale natuurliefhebbers bekend om de zeldzame flora. Het is de groeiplaats van beschermde planten als Klokjesgentiaan en de vleesetende zonnedauw.
Die zeldzame flora is te danken aan de jarenlange inzet van de vrijwilligers van Natuur- en Milieucentrum Schijndel. Door het plaggen van enkele voormalige landbouwpercelen heeft Staatsbosbeheer, de huidige eigenaar van het terrein, de stoplichten op groen gezet voor de terugkeer van de oorspronkelijke flora. Deze percelen zijn inmiddels veranderd in bloemrijke plekken met het zeldzame Moeraskartelblad en Harige Ratelaar als botanische hoogtepunten.
Hoewel het Kraaienspot klein in omvang is (± 25 ha inclusief omliggend natuurterrein) bezit het wel een keur aan verschillende biotopen. Hei, gemengd bos, bloemrijke graslandjes en amphibieënpoelen zorgen voor een afwisselend mozaïeklandschap. Anno 2013 zijn er ook op entomologisch gebied belangrijke ontdekkingen gedaan. Het Bont dikkopje, een kwetsbare Nederlandse dagvlindersoort, is hier inmiddels gesignaleerd. Het is een echte milieu-indicator die eisen stelt aan zijn leefomgeving. Zeldzame micro-vlinders voelen zich ook thuis in het Kraaienspot.
De kleurige purpermotjes Eriocrania sangii en Eriocrania cicatricella met respectievelijk 4 en 7 uurhokken in de provincie Noord-Brabant zijn daar een mooi voorbeeld van. Maar de meest bijzondere vlinder in het Kraaienspot is de bladroller Pammene gallicolana die slechts bekend was uit 1 Brabantse uurhok.
Deze ontdekkingen laten zien hoe waardevol het Kraaienspot is voor zowel planten als vlinders!
Meer informatie over het Kraaienspot, groots in zijn kleinheid, vind je in het boek Vlinders in Het Groene Woud.