U bevindt zich hier: Home > Organisatie > Nieuws > Nieuwsarchief > Zes nieuwe ideeën uit laatste ronde biodiversiteitsproject ontvangen voucher
Afgelopen najaar en winter werden de bewoners van Het Groene Woud twee keer opgeroepen om met out of the box-voorstellen te komen om de biodiversiteit in Nationaal Landschap Het Groene Woud te vergroten. Dat bleek niet aan dovemans-oren gericht: intussen staat de teller op 12 beloonde projecten, verspreid over het Nationaal Landschap. Hiermee is de beschikbare projectsubsidie van € 10.000,- vanuit Het Groene Woud helemaal besteed.
In de tweede ronde zijn er opnieuw verfrissende projecten geoogst voor het bevorderen van biodiversiteit. Zo bedacht een actieve buurtgroep in een oude stadswijk van ’s-Hertogenbosch een ‘Route de Parfum’ voor passanten, met klimrozen en kamperfoelie aan de gevels van maar liefst vijf straten. Dit vriendelijke, geurige idee met een mooie impact voor vergroening in de stad kreeg de beste waardering van de jury.
Bollen, bessen en doornstruiken
Een ‘Transition Town groep’ wil met twee buurten en 15 organisaties uit Boxtel maar liefst 7.000 bloembollen en 70 vruchtstruiken gaan planten in de openbare ruimte. De deelnemers komen van scholen, moskeeën en een kinderboerderij en hebben zoiets waarschijnlijk nog nooit gedaan. Het project geeft hen daarom uitleg over het wat en waarom van biodiversiteit en het belang van bollen en bessen voor bijen en insecten.
Een derde plan is bedacht door gevorderde natuurliefhebbers. Een steenuilenwerkgroep kwam op het lumineuze, maar ook ietwat lugubere idee om vrucht- en doornstruiken aan te planten op ‘steenuil-erven’ om zo prooivogeltjes aan te trekken, waaronder trekvogels. Maar het effect gaat veel verder: met een goed doordachte aanplant wordt het biotoop voor veel meer diersoorten verbeterd. Een van deze erven, gelegen in Oisterwijk, wordt een ‘voorbeelderf’. De erf-eigenaren werken graag mee aan educatie.
Groen en zorg voor elkaar
Een voormalig kerkgebouw werd recentelijk in gebruik genomen door een zorgcentrum voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Bezoekers van de dagopvang en buurtbewoners vroegen samen een voucher aan voor extra biodiversiteit in de tuin rondom het gebouw. Zij slaan de handen ineen voor aanleg en onderhoud.
Een initiatief van een biodiversiteitsteam samen met een wijkraad en een projectgroep ‘groen voor grijs’ brengt ‘vergroening’ van betegelde brandgangen in een oude wijk tot stand. Dit project maakt deel uit van een 5-jarig onderzoek naar de relatie tussen meer biodiversiteit, burencontact en geluksgevoel van ouderen.
Tenslotte, dankzij de samenwerking met een actieve bijenvereniging krijgen bewoners van een woon-zorgcentrum voor ouderen in Haaren de beschikking over planttafels en een insectenhotel. Samen met de vaste vrijwilligers gaan de imkers met de mensen naar buiten waar ze worden uitnodigend om actief iets te doen en met het groen, de geuren en kleuren de zinnen prikkelen.
Wordt vervolgd!
De groepen die een voucher hebben ontvangen gaan hun projecten nu uitvoeren. Landschap Natuur en Milieu Haaren volgt hen met belangstelling en brengt voor de zomer een persbericht uit over de resultaten. Meer weten? Neem contact op met projectleider Tiny Vermeer uit Helvoirt (06-22123917).