Bodemonderzoek met een onderbroek - Project Carbon Valley op de radio!

Publicatiedatum: 15 januari 2019

Op vrijdag 11 januari jl. werd in het bekende radioprogramma Vroege Vogels van BNNVARA aandacht besteed aan het ludieke bodemonderzoek dat plaatsvindt binnen het project Carbon Valley, dat wordt uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut en De Duinboeren in samenwerking met Het Groene Woud.

In juli 2018 zijn tientallen onderbroeken ingegraven in gras- en bouwland van melkveehouders in Brabant om de afbraak van organische stof te meten. In december 2018 zijn ze weer uit de grond gehaald. Ze bleken voor het grootste deel verteerd door het bodemleven. Wat ervan overbleef: onherkenbare stofjes-met-stiksels van het formaat string.

Het volledige radiofragment in Vroege Vogels is hier terug te luisteren.

Melkveehouders en boomtelers werken binnen het project Carbon Valley samen aan het verhogen van het organische stofgehalte (carbon) in de bodem. Een hoger organische stofgehalte zorgt voor een beter watervasthoudend vermogen, meer nutriëntenlevering, voeding van het bodemleven én een hogere gewasproductie. Daarnaast leidt opslag van koolstof (carbon) in de bodem ertoe dat de hoeveelheid COin de lucht vermindert. Dus het is ook beter voor het klimaat.

Lees hier meer over het onderzoek.

Een verteerde onderbroek in Het Groene Woud (Foto: Louis Bolk Instituut)

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud