Even voorstellen…. Roel Jansen is coördinator LEADER Het Groene Woud

Publicatiedatum: 02 oktober 2024

Ondernemend. Verbindend. Praktisch. Het zijn de eerste drie woorden die op het cv van Roel Jansen staan. En laten die eigenschappen nu naadloos aansluiten op de profielschets voor de coördinator LEADER die door Het Groene Woud werd gezocht. Werd, want per half augustus is Roel aangesteld. “Mijn levensmotto? De wereld mooier achterlaten dan ik deze heb aangetroffen. Ik hoop daar binnen Het Groene Woud echt aan bij te kunnen dragen.”

In het zonnetje in de tuin van D’n Liempdsen Herd, waar Het Groene Woud kantoor houdt, spreekt Roel (46) zich helder uit. “Mensen motiveren, samenbrengen en in beweging krijgen en de krachten van professionals en vrijwilligers bundelen, daar haal ik veel voldoening uit. Daarbij vind ik onze eigen lokale omgeving enorm belangrijk. Het is de plek waar je leeft, werkt, ademt. In die eigen omgeving, buiten dus, zie ik graag de resultaten van die gebundelde krachten terug. Vanuit de gemeenschap, voor de gemeenschap, daar geloof ik erg in.” En laat dit nu net ook de kern zijn van potentiële LEADER-projecten, die zich richten op een leefbaar en krachtig platteland, waarbij zowel natuur als samenleving erop vooruit gaan. LEADER-projecten worden lokaal opgezet en uitgevoerd, bij voorkeur binnen een gebiedsgerichte samenwerking. En precies hier gaat Roel zich de komende drie jaar mee bezig houden. “Hoe? Door me in Het Groene Woud te laten zien, contacten te leggen en mensen met eenzelfde doel bij elkaar te brengen. Niet vanachter een bureau, maar met opgestroopte mouwen!”

Ondernemer

Roel is geboren en getogen in Sint-Oedenrode. Specifieker nog: in het buurtschap Oud Rijsingen. Daar woont hij nog altijd, inmiddels samen met zijn vrouw Marlou – die driehonderd meter verderop geboren werd – en hun drie pubers Joep, Lola en Floor. Na het VWO ging Roel naar de HAS in Den Bosch, waar hij de opleiding Tuin- en Landschapsmanagement volgde. Het ondernemen zat hem overduidelijk in het bloed: na zijn studie werd hij al snel directeur-eigenaar van Biggelaar Groen in Den Dungen, aannemer in de groensector. Zeventien jaar gaf hij leiding aan het bedrijf, en nog altijd is hij als adviseur betrokken. Maar het kriebelde: Roel wilde zijn ideeën en creativiteit nog meer inzetten voor zijn eigen leefomgeving.

Die kansen lagen op zijn eigen geboortegrond. Sinds 2020 is Roel projectleider van Stichting Streekpark Kienehoef en mede-eigenaar van restaurant De Helden van Kien. Bureaufuncties? Zeker niet! Op het Streekpark zorgde Roel onder meer voor de herplaatsing van een oude Brabantse dwarsdeelschuur en het opknappen van de kinderboerderij. Voor de Landschapstriënnale 2020 realiseerde hij op het terrein een Waadpad.

In 2022 begon Roel samen met zijn broer Rob en de twee broers Robert en Paul Hellings aan zijn levenswerk: de ontwikkeling van het Land van Kien, waarop ook Hoeve Arbeidslust staat. Een plek van vooruitstrevende gebiedsontwikkeling, waar de komende jaren wonen, werken en ontspannen samen moeten komen, zo gezond, zelfvoorzienend en duurzaam mogelijk.

Krachten bundelen

“Die drang om me in te zetten voor mijn eigen, lokale omgeving zit misschien wel in mijn DNA. Mijn vader kwam jaren terug met het idee om de oude hooibrug over de Dommel terug te plaatsen in Sint-Oedenrode. In 2020 is deze gerealiseerd. Krachten werden gebundeld, en veel mensen kunnen er nu midden in het landschap van genieten. Het is een voorbeeld van een project dat nu een bijdrage vanuit LEADER zou kunnen krijgen. Binnen LEADER gaat het over zaken waar ik al dagelijks mee bezig ben, zoals landbouwtransitie en biodiversiteit. Met kansen zien en mensen bij elkaar brengen. Altijd vanuit de gemeenschap, dus ‘bottom up.”

De eerste vijftien aanvragen voor LEADER-projecten zijn inmiddels ingediend. Roel is zich aan het inlezen en gaat met initiatiefnemers om tafel zitten en het veld in. “Mensen met een projectidee moeten het zélf doen, maar ik help ze om tot een goed verhaal en daarmee tot een gehonoreerde aanvraag te komen. Mijn focus ligt altijd op praktische vragen: Wat gaan we doen? Hoe ziet het eruit? Hoe blijft het voor langere tijd in stand? De biodiversiteit én de omgeving moeten er altijd op vooruit gaan. Ik ben zowel in de aanvraagfase als in de uitvoeringsfase beschikbaar, zowel voor nieuwe als voor lopende projecten.”

Ondersteuning bieden

Dankzij LEADER is er geld beschikbaar om Het Groene Woud nog mooier, biodiverser en duurzamer te maken. Met de aanstelling van Roel worden initiatiefnemers niet aan hun lot over gelaten, maar daar waar nodig ondersteund.  Bij de projectaanvraag, bij de (cijfermatige) verantwoording of waar ook maar nodig. Roel: “Ik ben beschikbaar, bereikbaar en enorm gemotiveerd om in ons gebied veel mooie projecten te realiseren. Wanneer ik tevreden ben? Als over drie jaar het LEADER-geld niet meer in de pot zit, maar terug te zien is in het landschap van Het Groene Woud.”

Contactgegevens Roel Jansen, coördinator LEADER Het Groene Woud

  • Mobiel - 06 51 94 79 07 
  • Mail – rjansen@hetgroenewoud.com
  •  
LEADER is een Europees subsidieprogramma én een werkwijze die gericht is op innovatieve plattelandsontwikkeling. Centraal staat dat LEADER uitgaat van publiek-private samenwerking en een transparante aanpak van onderop. De coördinator LEADER is de aanjager, verbinder en ondersteuner die voor en achter de schermen werkt en samen met collega’s de deeltaken invult. De Lokale Actiegroep (LAG) Het Groene Woud is verantwoordelijk voor de uitvoering van het LEADER-programma Het Groene Woud, met een looptijd t/m 2028. Meer informatie over LEADER Het Groene Woud vind je op www.hetgroenewoud.com/ initiatieven/leader

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud