Gemeenschapsarcheologie in Het Groene Woud gestart. Doe mee!

Publicatiedatum: 03 mei 2019

Zondag 28 april vond in Best de kick-off plaats van het internationale gemeenschapsarcheologie-project Community Archaeology in Rural Environments (CARE) in de Tiendschuur van Jan en Marianne van den Boom. Het project van de Universiteit van Amsterdam heeft als doel om samen met dorpsbewoners de geschiedenis van het eigen dorp in kaart te brengen. Niet alleen op papier, maar met schep en troffel: dorpsbewoners gaan onder begeleiding van professionele archeologen putjes van 1 meter bij 1 meter graven. Zo gaan dorpsbewoners met elkaar op ontdekkingsreis in eigen dorp!

Tijdens de kick-off kwamen bestuurders, inwoners en wetenschappers samen om te spreken over de belangrijke rol die erfgoedverenigingen kunnen spelen in de archeologie, de grote waarde van burgerwetenschap, en het belang van erfgoed en archeologie voor het dorp en zijn bewoners. Daarbij was ook Carenza Lewis aanwezig, welbekend van het populaire BBC-programma ‘Time Team’, en een van de aanvoerders van het CARE-project. Carenza heeft de proefput-methode ontwikkeld, waarna deze in veel gemeenschappen in Engeland enthousiast is opgepakt door de bewoners.

Opgravingscampagnes

Het CARE-project werd op deze dag feestelijk gelanceerd en geïntroduceerd aan het publiek van Het Groene Woud, en Best in het bijzonder! De kick-off gaf een geslaagde impressie van de doelen en uitgangspunten van het CARE-project. Het graven van de proefputten gaat in het weekend van 25 en 26 mei van start in Woensel, gekoppeld aan de Torendag. Daarna worden er ook opgravingscampagnes gepland in verschillende dorpen in Het Groene Woud: Liempde, Oirschot, Boxtel, Esch, Gemonde en Best.

Aanmelden

Voorafgaand aan de startbijeenkomst is in het weekend van 13-14 april een eerste pilot in Aarle (gemeente Best) uitgevoerd met het graven van testputten. Na de vliegende start in Best met dit pilotweekend en de aftrapbijeenkomst op 28 april, is de projectleiding van CARE hard op zoek naar bewoners in Het Groene Woud die mee willen graven, of die 1 meter van hun tuin ter beschikking willen stellen voor het graven van een testputje. Jong en oud kan meedoen, eerdere ervaring met archeologisch onderzoek is niet vereist. Aanmelden kan via de lokale heemkundekring of erfgoedvereniging. Ga mee op ontdekkingsreis!

Internationale samenwerking

Het CARE-project is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Lincoln en Exeter, de Universiteit van West Bohemen en de Adam Mickiewicz Universiteit. In dit samenwerkingsverband wordt niet alleen de dorpsgeschiedenis van Nederland in kaart gebracht, maar ook die van Engeland, Tsjechië en Polen. De Nederlandse website van het project is www.gemeenschapsarcheologie.nl.

Graven in Aarle, gemeente Best. Foto's: CARE

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud