Melkveehouder Martijn Muskens: 'Kijk, frisgroene gewassen. Daar word ik blij van'

Publicatiedatum: 10 april 2019

Dat slim landgebruik van 60% blijvend grasland en 20% rode en witte grasklaver in vruchtwisseling met 20% maïs de organische stof en bodemkwaliteit verbeteren, was al bekend. Martijn Muskens van melkveebedrijf De Hoef in Drunen heeft er inmiddels praktijkervaring mee. In dit filmpje laat hij zien waar het slimme landgebruik op zijn gronden toe leidt. Zijn resultaten maken deel uit van het project Carbon Valley, waarbinnen wordt gestreefd naar een vitale, Brabantse bodem die goed is voor agrariër én natuur.

Martijn beschikt over 135 melkkoeien, 70 stuks jongvee en ruim zestig hectare land. Zijn ambitie is om het organische stofgehalte op zijn blijvend grasland te verhogen van 4% naar 5%. “Daarmee creëren we meer watervasthoudend vermogen en kunnen we voedingsstoffen beter vasthouden.”

Blijvend grasland én vruchtwisseling

De verbetering van zijn landgebruik gaf hij vorm door zijn areaal op te delen in 60% blijvend grasland plus een driejaarlijkse afwisseling van 20% rode en witte grasklaver en 20% snijmaïs. “Dankzij de diepe wortels van de rode klaver zijn de percelen nu beter bestand tegen droogte. De snijmaïs profiteert na de vruchtwisseling van de voedingsresten die de grasklaver in de bodem achterlaat”, legt hij uit.

Opbouwen en op peil houden

Over de resultaten is Martijn tevreden. “Het grasland houden we in stand door weidegang. Zo lang dit gras blijft, bouwt het land organische stof op. We merken al dat we er een dichtere graszode door krijgen die lang intact blijft.” Het op peil houden van het organische stofgehalte op het maïsland lukt dankzij de afwisseling van grasklaver en maïs. Dat leverde al frisgroene gewassen op zonder schimmels. “Daar word ik blij van”, aldus Martijn. Om de groei van de grasklaver op gang te brengen, bemestte hij de ingezaaide percelen met vijftig kilogram zuivere stikstof. “De rest van het jaar bemesten we de grasklaver enkel met drijfmest. We hebben er in 2018 vijf keer een mooie snede gras vanaf gehaald met mooie eiwitten.”

Carbon Valley

Bovenstaand bericht maakt deel uit van het project Carbon Valley. Carbon Valley komt voort uit het ambitieplan 2017-2020 van Nationaal Landschap Het Groene Woud. Met Carbon Valley wordt gestreefd naar een vitale, Brabantse bodem die goed is voor agrariër én natuur. Het project wordt Brabant-breed uitgevoerd door Stichting Duinboeren en het Louis Bolk Instituut in samenwerking met Het Groene Woud. Meer weten over Carbon Valley? Neem dan een kijkje op de website van het project voor aanvullende informatie en contactgegevens. Hier is ook debrochure ‘Carbon Valley, organische stofmanagement op melkveebedrijven’ te downloaden of aan te vragen.

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud