Voor alle agenda's: Deadline 'Samen voor Biodiversiteitsprijs', Kartuizer heggenvlechtdag en ECCO Energiecafé
Binnenkort vinden er allerlei bijzondere, gevarieerde publieksbijeenkomsten plaats, allemaal gerelateerd aan het projecten waar Het Groene Woud zich voor inzet, bij betrokken is of achter staat. Voor alle agenda’s: Uiterlijk 9 februari: deadline inzenden ‘Samen voor biodiversiteitsprijs 2020’ -zaterdag 15 februari: Kartuizer heggenvlechtdag in Liempde - donderdag 20 februari: ECCO Energiecafé in ’s-Hertogenbosch. Voor ieder wat wils. Ben erbij, toon je betrokkenheid en denk mee!
9 februari: Deadline ‘Samen voor biodiversiteitsprijs’
Vanuit het Deltaplan Biodiversiteitsherstel is de actie Samen voor Biodiversiteit gestart. Een prijsvraag waarbij samenwerkende boeren en particulieren een project kunnen indienen gericht op het gezamenlijk herstellen van de biodiversiteit. Tot 9 februari aanstaande kunnen projecten worden ingediend, er zijn twee prijzen beschikbaar van € 25.000. Meer info: https://www.samenvoorbiodiversiteit.nl/stimuleringsprijs/.
Kartuizer heggenvlechtdag
Op 15 februari 2020 wordt, bij het Groot Duijfhuis op Kasteren (Liempde), een heggenvlechtdag in kartuizervlechtstijl gehouden. Individuele heggenvlechters en teams kunnen zich voor dit evenement aanmelden via de website van Brabants Landschap onder ‘Heggenvlechtdag’. Het startschot wordt gegeven door Joseph Vos (voorzitter Brabants Landschap). Het evenement werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd en was erg succesvol. Tussen 9.00 en 14.00 uur is iedereen welkom om een kijkje te komen nemen bij de heggenvlechters. Tevens is dan het infopunt in het Groot Duijfhuis geopend. Meer info: https://www.hetgroenewoud.com/actueel/nieuws/kartuizer-heggenvlechtdag-in-het-groene-woud-op-15-februari-as/862
ECCO Energiecafé
Wat heeft de Europese Unie met de Nederlandse Energiedemocratie?
In mei van 2019 heeft de EU de ‘Clean Energy for all Europeans Package’ vastgesteld. Een groot aantal maatregelen, die de lidstaten in 2020 moeten implementeren. De lidstaten hebben veel mogelijkheden tot interpretatie. Er zal dus zeker een forse lobby gaan ontstaan. Veel is nog onduidelijk maar voor de lokale energiedemocratie zijn er twee zaken zeer belangrijk. Namelijk de mogelijkheid tot het oprichten van:
- ‘renewable energy communities’ en
- ‘citizens energy communities’.
Dit zijn in essentie rechtspersonen op lokaal niveau die onder andere het recht hebben om energie (onderling) te produceren, te distribueren en te verkopen, op te slaan etc.
Visie op de mogelijkheden
Op 20 februari aanstaande organiseert ECCO samen met het Programma Sociale Innovatie in de Energietransitie een Energiecafé over dit onderwerp. We zien deze EU-richtlijnen op dit moment vooral als een goede mogelijkheid om de samenwerking in de energietransitie op een juridisch houdbare manier goed vorm te geven. Vanuit ECCO zal onze partner Dirk Vansintjan aanwezig zijn om zijn visie op de mogelijkheden te delen. Dirk is oprichter van Ecopower in België en voorzitter van Rescoop.eu (de confederatie van energiecoöperaties op EU niveau). Hij heeft mede aan de basis gestaan van deze nieuwe EU-richtlijnen en is dus bij uitstek geschikt om u te informeren en het gesprek aan te gaan.
- Datum: do. 20 februari 2020
- Tijd: 16.00-19.00 uur
- Locatie: Enpuls, Orthen 63 in 's-Hertogenbosch
Aanmelden
Wij denken dat de EU-richtlijnen voor u belangrijk kunnen zijn en nodigen u dan ook van harte uit om in te schrijven voor het Energiecafé via communicatie@hetgroenewoud.com Voor een broodje wordt gezorgd.
Share this article