Project PlantenNu verrijkt Het Groene Woud met ruim 7.600 planten

Publicatiedatum: 12 juni 2024

Aanplant van ruim 7.600 planten (waaronder twintig (fruit)bomen) op zeventien locaties verspreid in Het Groene Woud: het is het fraaie resultaat van het project PlantenNu, dat van april 2023 tot en met mei 2024 werd uitgevoerd. Het betreft enkel inheemse plantsoorten, van groot belang voor de biodiversiteit in ons gebied. PlantenNu werd uitgevoerd door projectbureau Orbis in opdracht van Stichting Landschap Het Groene Woud en is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van Van Gogh Nationaal Park, Trees4All en Landschapsfonds Het Groene Woud.

Na aanmelding zijn alle locaties bezocht voor een intakegesprek en beoordeling van de locatie. Er moest met de aanplant voldoende landschappelijke kwaliteitswinst behaald worden en het mocht niet om privé-tuinen gaan. Na goedkeuring werden een beplantingsplan en een plantadvies gemaakt. Na levering van de planten zijn deze door de deelnemers zelf geplant. Tijdens de nacontrole bleek dat vrijwel alle beplanting goed is aangeslagen.

Inheemse soorten

Er is alleen gebruik gemaakt van inheemse plantsoorten. Dat is belangrijk voor de biodiversiteit. De aanplant van 650 m knip- en scheerheg, 650 meter struweelhaag, 100 meter elzensingel, 200 m2 vogelbosjes, 20 stuks (fruit)bomen en 260 meter voederhaag biedt veel extra nest-, schuil- en voedselgelegenheid voor diverse soorten insecten, vogels en kleine zoogdieren. Ook dienen de planten als migratieroute, dragen ze bij aan een aantrekkelijk landschap, slaan ze CO2 op en zorgen ze voor verkoeling. Een kleinschalig landschap met veel landschapselementen is belangrijk voor veel insecten, vogels en (kleine) zoogdieren. Daarom steunt Het Groene Woud initiatieven die hieraan bijdragen.

Eerste aanplant bij voedselbos Het Loonse Bos in Helvoirt (gemeente Vught) - Foto's: Roel Diepstraten)

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud