19 april: eerste Biodiversiteitssymposium in Het Groene Woud

Publicatiedatum: 02 april 2013

Op vrijdagmiddag 19 april aanstaande vindt het symposium 'Biodiversiteit in Het Groene Woud' plaats in het gemeentehuis van Boxtel. Het symposium kent een aantrekkelijk programma, bestaande uit lezingen over de verbazingwekkende biodiversiteit van Het Groene Woud, de presentatie van het bijzondere boek over de leembossen in Het Groene Woud en toelichtingen op allerei biodiversiteitsprojecten.

Het symposium begint om 13.30 uur en eindigt rond 17.30 uur.

Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 12 april door een mailtje te sturen naar streekhuis@hetgroenewoud.com met daarin vermeld uw naam en eventueel welke organisatie u vertegenwoordigt. Het aantal deelnemers is beperkt tot 150.

Er zijn geen kosten aan verbonden.

PROGRAMMA

Welkom door Peter van de Wiel, wethouder van de gemeente Boxtel, met aansluitend de opening door dagvoorzitter Ger van den Oetelaar.

 

Biodiversiteit – Wat het is en het rijke vogelleven

Biodiversiteit… Het is sowieso belangrijk, we praten er vaak over en het heeft alles te maken met ecosystemen en verschillende soorten, maar wat is het nu precies? Ronald Buskens vertelt het u, waarna Henk Sierdsema u meeneemt naar het rijke vogelleven van De Geelders en het Veldersbosch, als onderdeel van biodiversiteit binnen de gemeente Boxtel.

 

Boekpresentatie: ‘De Leembossen in Het Groene Woud, Schatkamer van biodiversiteit’

Leembossen zijn eeuwenoud, fascinerend en vol leven. De lemen ondergrond zorgt voor een stagnerende afvoer van regenwater, wat de biodiversiteit ten goede komt. Het Groene Woud kent prachtige leembossen, die de aanleiding vormden voor een nieuw boek. Redacteur Jan van der Straaten introduceert het boek, waarna de eerste exemplaren worden uitgereikt aan de auteurs en de gebiedsbeheerders: Brabants Landschap, Staatsbosbeheer, Stichting Marggraff en Landgoed Velder.

 

Pauze

Tijdens de pauze zijn er presentaties van biodiversiteitsinitiatieven in Het Groene Woud door verschillende natuurgroepen.

 

Biodiversiteit – Over vlinders en hoge planten

Als onderdeel van de biodiversiteit binnen de gemeente Oirschot neemt bevlogen vlinderspecialist Kars Veling u mee naar het rijke vlinder- en libellenleven in De Mortelen, waarna Wiel Poelmans u vertelt over de bijzondere hoge planten in De Scheeken, als onderdeel van de biodiversiteit binnen de gemeenten Sint-Oedenrode en Best.

 

Het Vleermuizenproject

Het Groene Woud kent veel actieve en betrokken natuurorganisaties. Ger van den Oetelaar zal onderstrepen hoe belangrijk deze zijn voor het gebied, waarna Peter Twisk u meeneemt naar de vele bijzondere vleermuizen die in Het Groene Woud leven en vertelt over het unieke Vleermuizenproject, mogelijk gemaakt door Stichting Streekrekening. Peter Maas, burgemeester van Sint-Oedenrode, reikt namens de Streekraad de bijbehorende cheques uit.

 

Het Patrijzenproject

De patrijs, een prachtige, grote vogel uit de fazantenfamilie, die nog altijd voor komt in Het Groene Woud. Jochem Sloothaak informeert u over het Patrijzenproject van Brabants Landschap, waarna Ruud Severijns, burgemeester van Oirschot, namens de Streekraad cheques uitreikt, behorende bij het Patrijzenproject.

 

Na afloop van het symposium is er onder het genot van een hapje en een drankje gelegenheid om na te praten, te netwerken, het boek ‘De Leembossen van Het Groene Woud’ aan te schaffen of andere Het Groene Woud-producten te kopen.

 

ORGANISATIE

Streekraad Het Groene Woud & De Meierij organiseert het symposium Biodiversiteit

in Het Groene Woud.

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud