Al vijf waterputten gebouwd in Liempde, Gastvrij Hart van Het Groene Woud
Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) is in samenwerking met Stichting de Brabantse Boerderij in het voorjaar gestart met de bouw van tien waterputten in Liempde. Het gaat hier om authentieke, functionerende waterputten voorzien van een boom met putmik. De bouw loopt voortvarend, want inmiddels is bijna de helft van de waterputten gerealiseerd. Het is één van de activiteiten waarmee de SPPiLL projectgroep Natuur- en cultuurprojecten van oudsher typerende natuur- en cultuurhistorische elementen weer terugbrengt in het Liempdse landschap.
De waterputten zijn te bewonderen aan de Pastoor Dobbeleijnstraat 2, Sortestraat 2, Spurkstraat 2 en Gemondesestraat 14. Daarnaast is ook de waterput aan de Barrierweg 42 ingegraven, al moet deze put nog wel opgemetseld worden met stenen. Deze put is dus bijna klaar. Lex Schregardus, voorzitter van de projectgroep Natuur- en Cultuurprojecten: “De werkzaamheden worden uitgevoerd door vrijwilligers van SPPiLL en Stichting de Brabantse Boerderij. Dit geldt ook voor de voorbereidende taken, zoals het verzamelen van hout voor de putmikken en het bewerken hiervan. Zonder deze inzet, was het niet zo snel gegaan. Daarbij zijn we zeer tevreden over het resultaat!” De overige vijf waterputten komen aan de Hogenbergseweg 30, Donkerstraat 2, Raadhuisplein 4, de Barrierweg 23 en op het erf van het toekomstige bezoekerscentrum D’n Liempdsen Herd aan de Barrierweg 4.
Een mooi resultaat
Eén van de Liempdse deelnemers is Jurjen Dijk. Hij woont in een boerderij aan de Sortestraat 2. Door mee te doen aan het project, wilde hij de historische uitstraling van het pand terugbrengen. “De waterput overtreft alle verwachtingen”, vertelt Jurjen. “De stenen van de waterput versterken het historische karakter en het hout is van goede kwaliteit. Dat zie je er echt vanaf.” Een mooi resultaat waar Stichting de Brabantse Boerderij en de vrijwilligers van SPPiLL hard aan gewerkt hebben. Al gaat het niet altijd zonder slag of stoot. Bij het graven van de waterput werd per ongeluk een waterleiding geraakt. Met vereende krachten is dit weer netjes opgelost. Jurjen: “De weg ernaartoe verliep met de nodige uitdagingen, maar het resultaat is super. Erfgoed is iets waar we zuinig op moeten zijn en het is goed dat er een organisatie is die concrete projecten opzet om het meer onder de aandacht te brengen.”
Gastvrij hart van Het Groene Woud
De bouw van de authentieke waterputten, is één van de deelprojecten waarmee SPPiLL de relatie tussen het waardevolle historische centrum van Liempde en het omliggende buitengebied wil versterken. Dit vanuit het gegeven dat Liempde een cultuurhistorisch super-ensemble vormt. Het super-ensemble bestaat uit het totaal aan akkercomplexen met bijbehorende gehuchten, steilranden en beekdalen rondom de kern van Liempde. Het is uniek in Nederland, en zelfs in Europa. Met de projecten van SPPiLL krijgt de waardering als cultuurhistorisch super-ensemble nog meer waarde. Hierdoor ontwikkelt Liempde zich steeds meer als gastvrije en cultuurhistorische toegangspoort tot het hart van Het Groene Woud en wordt een bezoek als toerist of recreant nog interessanter.
Vrijwilligers werken aan de realisatie van de waterputten. Foto's: Ruud van Nooijen
Share this article