Europese Unie steunt energietransitie in Het Groene Woud

Publicatiedatum: 22 november 2017

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings, Jeroen Naaijkens van Nationaal Landschap Het Groene Woud en wethouders van de gemeenten Sint-Michielsgestel, Meierijstad, Haaren en Boxtel gaven woensdag 22 november het startsein voor het project ECCO tijdens een ‘energie-ontbijt’ in Helvoirt. De partijen gaan samen aan de slag om actief bij te dragen aan een regionaal, duurzaam energiebeleid. De Europese Unie heeft daarvoor financiële steun toegezegd. Daarmee worden er de komende jaren onder meer zo’n 100.000 zonnepanelen geplaatst in het gebied van de deelnemende gemeenten, maximaal ingepast in het landschap.

Het ‘energie-ontbijt’ vond plaats bij HelvoirThuis, dat de gemeente Haaren onlangs voorzag van 244 zonnepanelen. Johan van den Brand, wethouder Haaren en dagvoorzitter van het ‘energie-ontbijt’: “De gemeente Haaren maakt veel werk van duurzaamheid. De zonnepanelen op deze accommodatie zijn onderdeel van bijna 800 zonnepanelen die we op gemeentelijke gebouwen plaatsen.”

Energie, economie en sociale samenhang

Het lokaal opwekken van duurzame energie is een van de elementen in het Europese project ECCO (Energy Community COoperations), dat onder meer moet bijdragen aan de productie van hernieuwbare energie en het verminderen van de uitstoot van fossiele brandstoffen. Maar ECCO is méér. Ze is ook gericht op het versterken van de regionale economie en de sociale samenhang. Gedeputeerde Spierings: “Het creëren van draagvlak onder inwoners, bedrijven en organisaties voor het opwekken van duurzame energie in het landschap is een wezenlijk onderdeel van ECCO. We willen een netwerk opbouwen dat ook doorgaat als het project stopt. Ik ben hoopvol gestemd dat dit gaat lukken. Er zijn in Brabant veel mensen die de schouders zetten onder duurzame energie-initiatieven.”

Kracht van Het Groene Woud

Het Groene Woud is partner in ECCO. Ze is betrokken bij het opstellen van een regionaal energieplan rond lokale energieproductie en distributiesystemen en bij het creëren van de fysieke ruimte om de energie daadwerkelijk te gaan opwekken. Daarvoor werkt ze samen met de deelnemende gemeenten. Een belangrijke afspraak die ze maakten: we gaan samen zorgen voor de plaatsing van in totaal zo’n 100.000 zonnepanelen. Ed Mathijssen, wethouder gemeente Sint-Michielsgestel: “Het Groene Woud speelt een belangrijke rol in dit project. De organisatie zorgt voor de projectleiding en het verbinden en ontzorgen van partners zoals wij. Toen vanuit Het Groene Woud werd gevraagd om deel te nemen, hebben we dat direct gedaan.”

Samenwerken met lokale partijen

Het zonnepanelen-project is één voorbeeld van de lokale mogelijkheden in Het Groene Woud. Er zullen meer initiatieven van de grond komen, zo is de ambitie. Onder de ECCO-vlag worden daarom de komende drie jaar in de deelnemende gemeenten Lokale Energie Actieplannen ontwikkeld en deels uitgevoerd. Dat gebeurt met lokale partijen, bewoners, maatschappelijke organisaties, de gemeenten zelf en energiecoöperaties. Ook wordt gewerkt aan een regionale ondersteuningsstructuur om de Lokale Energie Actieplannen concreet te realiseren.

Doelen 2030

De start van het ECCO-project markeert de intergemeentelijke samenwerking om de energiedoelen van 2030 te halen. Peter van de Wiel, wethouder gemeente Boxtel: “De start van ECCO is belangrijk. Willen we als Boxtel in 2030 energieneutraal zijn, dan moeten we 486 ha zonnepanelen gaan plaatsen.” Meierijstad laat zien dat ze duurzaamheid stevig omarmt. “Kijk naar ons zonnepanelenproject langs de A50”, illustreert Harrie van Rooijen, wethouder Meierijstad. “Of neem de supermarktketen in onze gemeente die 15.000 zonnepanelen plaatst.”

De ontwikkeling van ECCO is onderdeel van het Uitvoeringsprogramma 2017 – 2020 van Het Groene Woud. Het is tevens een van de projecten waarvoor de provincie Noord-Brabant een cofinanciering beschikbaar heeft gesteld.

 Vlnr Peter van de Wiel, Ed Mathijssen, Johan van den Brand, Harrie van Rooijen, Anne-Marie Spierings en Jeroen Naaijkens.

Foto: Daisy Renders Fotografie

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud