Expositie in Oertijdmuseum in Boxtel over eerste bewoners van Het Groene Woud

Publicatiedatum: 26 september 2013
Op 21 september opende burgemeester Mark Buys van Boxtel in het bezoekerscentrum voor Het Groene Woud te Boxtel een bijzondere expositie over vondsten uit de Steentijd in Het Groene Woud. 
 
 

Bijzondere steentijd-vondsten

De archeologie-werkgroep uit Boxtel heeft de meest bijzondere Steentijd-vondsten bij elkaar gekregen met medewerking van onder andere regionale verzamelaars, gemeenten Eindhoven, St. Oedenrode en Tilburg, en het provinciaal Depot Bodemvondsten Noord-Brabant. 
De oudste vondst is een vuurstenen speerpunt, van ongeveer  50.000 jaar oud, gemaakt door een rondtrekkende Neanderthaler.

Vuurstenen werktuigjes

Grote hoeveelheden vuurstenen werktuigjes van ongeveer 5.500 jaar oud vormen het bewijs dat de eerste Groene Woud bewoners van de jacht en visvangst leefden. Pas vanaf 5.000 jaar geleden kregen we in onze regio de eerste landbouwers. Bijzondere vondsten uit deze laatste Steentijd (Neolithicum) zijn fraai gepolijste, grote vuurstenen bijlen uit o.a. Boxtel, Liempde en St. Oedenrode.

Magische krachten

In latere tijden werden bijlen uit de Steentijd magische krachten toegedacht. Zo dachten de Germanen dat hun God Donar deze bijlen naar de aarde smeet, waarbij ze soms een boom kliefden bij hevig onweer. Deze bijlen werden daarom vaak aangebracht boven een deur, bij de haard of in de nok van een huis, om de bliksem af te weren. Dat gebeurde ook in onze omgeving. Misschien dat er in de oudere gebouwen van Het Groene Woud nog dergelijke bijlen aanwezig zijn. 

Gratis te bezoeken

De expositie duurt tot 31 december en is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van het Oertijdmuseum.  
 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud