Goed nieuws voor de kievit

Publicatiedatum: 15 januari 2013

Het boegbeeld van de Brabantse akkers is een van de meest bedreigde weidevogelsoorten in ons land, met een jaarlijkse populatiedaling van maar liefst 5%. De afgelopen decennia is de populatie kieviten in Brabant zelfs gehalveerd. Maar uit onderzoek komen nieuwe beheermaatregelen om de kievit nog beter te beschermen.

Diverse weidevogelgroepen en bereidwillige agrariërs werken vol enthousiasme samen. Nieuwe beheermaatregelen zijn toegepast en onderzocht, zoals het uitstellen van agrarische bewerkingen tot 15 mei, het toepassen van braakstroken en het inzaaien van stroken.

Goede resultaten onderzoek
De resultaten zijn zeer hoopgevend: waar onder bestaand beheer met nestbescherming bijna 70% van de eieren uitkomt en er sprake is van een overlevingskans van 17%, is met het toepassen van uitgesteld beheer in combinatie met braakstroken een broedsucces te zien van rond de 95% en een overlevingskans van rond de 30%. Het geheim is dat de nieuwe beheervormen zowel rust (geen verstoring) en schuilgelegenheid (veiligheid) als een beter voedselaanbod leveren. De proef schreeuwt nu om vervolgprojecten op grotere schaal. In Brabant zal het experiment in 2013 en 2014 in ieder geval vervolg krijgen.

Ook andere vogels profiteren
Overigens bleken niet alleen kieviten te profiteren van de nieuwe beheervormen, ook patrijzen, grutto’s, veldleeuweriken, graspiepers en gele kwikstaarten floreerden op de proefpercelen. Kortom, met relatief eenvoudige beheermaatregelen lijkt een rijkere biodiversiteit haalbaar op de Brabantse bouwlanden.

Voor meer informatie: jsloothaak@brabantslandschap.nl

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud