Groene Handdruk voor heggenvlechters

Publicatiedatum: 13 november 2012

Zaterdag 10 november was de eerste praktijkdag heggenvlechten voor natuurwerkgroepen uit Het Groene Woud. Ongeveer vijftig deelnemers gingen met hiep, jirizaag, veiligheidsbril en lange dikke handschoenen een ongevlochten heg te lijf. Het eeuwenoude handwerk was praktisch uit Nederland verdwenen. Gelukkig zijn er nog enkele vlechtpuristen die dit werk doorgeven aan het nageslacht.

De gevlochten heg is niet alleen een versiering van het landschap en een natuurlijke afscheiding. Tientallen soorten vogels, planten en kleine dieren vinden in en rond de dicht gevlochten heggen een schuil- of broedplaats. De stichtingen Roois Landschap en Brabantse Boerderij hebben de dikke handschoenen opgenomen om het bijna uitgestorven ambacht heggenvlechten nieuw leven in te blazen in nationaal landschap Het Groene Woud. In het kader van het programma Duurzame Driehoek reikte de Streekraad Het Groene Woud ze daarvoor de Groene Handdruk uit.

Duurzame Driehoek
In de Duurzame Driehoek werken gemeenten en waterschappen in Midden-Brabant en de provincie samen om een duurzame ontwikkeling in hun gebied te bevorderen. Dat doen ze onder andere door het ondersteunen van allerlei projecten op het gebied van natuur, landschap en biodiversiteit. Eén van de manieren is het uitreiken van zogenaamde Groene Handdrukken. Een Groene Handdruk is een welgemeend compliment aan inwoners of organisaties (het liefst gedragen door vrijwilligers) voor activiteiten en inzet die ze hebben laten zien, gericht op het bevorderen van de biodiversiteit in hun directe openbare omgeving. De Groene Handdruk bestaat uit een trofee en een stimuleringsprijs van € 350. Willy Thijssen, coördinator van het Streekhuis Het Groene Woud en zelf enthousiast heggenvlechter in de Maasheggen reikte de prijs uit aan Johan Jansen van de stichting Brabantse Boerderij.

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud