Landpoortenproject Mooi Straten Oirschot afgerond

Publicatiedatum: 13 oktober 2014

Op een zeer sfeervolle manier is zaterdag 11 oktober het project van de landpoorten van Mooi Straten in Oirschot afgesloten. Nadat het Gilde Sint Joris uit Straten met slaande trom en bazuingeschal in vol ornaat aan kwam gemarcheerd en de vendelgroet had gebracht, vertelde voorzitter Stan Kerkhofs over het initiatief Mooi Straten, waarvan dit poortenproject deel uitmaakt.

In Mooi Straten proberen burgers, boeren en ondernemers in de Oirschotse buurtschap Straten om hier samen de leefbaarheid te behouden. Hun projecten verbeteren en verfraaien de buurt en zorgen ook voor veiligheid. Zoals het gilde in vroeger tijden voor veiligheid zorgde, dient nu bijvoorbeeld de internetverbinding ervoor om elkaar in de buurt te waarschuwen als er ergens ingebroken is, maar ook om eraan bij te dragen dat mensen die zorg behoeven veilig thuis kunnen blijven wonen. Voor bedrijven is het de komende jaren van levensbelang dat ook zij kunnen beschikken over een betrouwbaar en snel internet.

Het poortenproject is gerealiseerd door een werkgroep van tien enthousiaste buurtbewoners die daar de afgelopen maanden veel uren in hebben gestoken. Met behulp van Jan en Doris van Kemps Tuinen zijn de poorten naar alle tevredenheid overal in het gebied geplaatst, 48 stuks in totaal. Een mooi gezicht in een herkenbaar gebied, waar al veel over wordt gesproken.

Naast de poorten wil de werkgroep Mooi Straten ook op een aantal rustige plekken een zitbank plaatsen zodat wandelaars en fietsers kunnen genieten van de schoonheid van de Notel en Straten. Het project Mooi Straten omvat de buitengebieden van Notel en Straten. Er is ook een website met informatie en de geschiedenis daarvan: www.DeTweeHerdgangen.nl.

 Naast het poortenproject heeft Mooi Straten al diverse zaken gerealiseerd. Er is een AED-apparaat voor hartmassage geïnstalleerd en een flinke groep bewoners heeft een reanimatiecursus gevolgd. Er zijn zwerfvuilacties geweest. Een groepje bewoners is actief bezig om te bereiken dat er glasvezel aangelegd kan gaan worden in het buitengebied. Anderen zijn druk in de weer met bermonderhoud, het inzaaien van wegbermen met bloemenzaad en om ervoor om te zorgen dat de gemeente de wegen beter onderhoudt. Stan Kerkhofs bedankte de buurtbewoners die zich ingezet hebben voor het poortenproject hartelijk. Hij noemde met name ook de gebroeders Kemps, die als lokale ondernemers hebben geholpen bij de plaatsing van de poorten.

Bewondering

Dagelijks bestuurslid van Stichting Streekhuis Het Groene Woud Ger van den Oetelaar sprak zijn bewondering uit voor het poortenproject. Uit eigen ervaring weet hij dat er heel wat komt kijken bij het realiseren van zo'n project en hij vindt dat er snel en met veel volharding door de buurtbewoners is gewerkt. Zorg dragen voor je omgeving is mooi, maar het gaat er vooral ook om ervoor te zorgen dat de omgeving ook voor toekomstige generaties leefbaar blijft.

 Wethouder Frans van Hoof van de gemeente Oirschot sloot zich daarbij aan. Hij is blij met het initiatief Mooi Straten. Het past helemaal in het gemeentelijke beleid om burgers te laten participeren in de ontwikkeling van de eigen woonomgeving. De gemeente beraadt zich op een vorm van duurzame ondersteuning voor initiatieven zoals Mooi Straten, dus niet alleen op projectbasis. Bewoners zijn voor de gemeente onontbeerlijk bij het uitvoeren van gemeentelijk beleid, zeker in het buitengebied waar de afstand tussen gemeentehuis en bevolking vaak erg groot is.

Op de foto boven (vlnr.): Voorzitter Stan Kerkhofs van Mooi Straten, wethouder Frans van Hoof van de gemeente Oirschot en bestuurslid van Het Groene Woud Ger van den Oetelaar leggen samen de laatste hand aan één van de 48 landpoorten in het buurtschap Mooi Straten. Onder het Gilde Sint Joris uit Straten in actie. Foto's Kees Beekmans Fotografie

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud