Onthulling toponiemenbank in Oostelbeers
Op vrijdag 12 december heeft Ruud Severijns, burgemeester van de gemeente Oirschot, samen met vertegenwoordigers van Heemkundekring De Heerlijkheid Oirschot, Heemkundekring Den Beerschen Aard en Stichting Brabantse Bronnen een toponiemenbank in Oostelbeers onthuld. De toponiemenbank staat in het zandpad dat aansluit op de Hillestraat bij rivier De Kleine Beerze. In de toponiemenbank, een zitbankje bedoeld voor passerende wandelaars, staat de naam van een plaatselijke toponiem. In dit geval is dat de naam ‘Muystermolen’. Een toponiem is ook wel een middeleeuwse naam die vroeger werd gebruikt om een gebied of een locatie aan te duiden.
27 banken
Bij het bankje staat een informatiepaneel met historische informatie over de locatie. Hierdoor kunnen passanten meer te weten komen over de betekenis van de toponiem en de geschiedenis van het gebied. De toponiemenbank in Oostelbeers is één van de 27 banken die sinds september 2013 in Het Groene Woud zijn geplaatst. Steeds meer oude plaats- en veldnamen verdwijnen uit het collectieve geheugen en met het plaatsen van zo’n bank wil Stichting Brabantse Bronnen de oorspronkelijke namen proberen te behouden.
Landschapscanon van Het Groene Woud
De plaatsing van de toponiemenbanken maakt deel uit van het project Landschapscanon van Het Groene Woud, een initiatief van Stichting Brabantse Bronnen. Centraal in dit project staat de ontwikkeling van een regionaal verhaal, ook wel een canon genoemd, over Nationaal Landschap Het Groene Woud. Hierin wordt het landschap zowel in historisch als in ruimtelijk perspectief belicht. Het verhaal wordt gepubliceerd middels een boek en een website. Het project bestaat daarnaast ook uit een aantal deelprojecten, waaronder het plaatsen van 27 toponiemenbanken. Met het uitvoeren van het project, wordt de geschiedenis van het landschap opnieuw beleefbaar gemaakt. Het project wordt mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Noord-Brabant en Streekfonds Het Groene woud.
v.l.n.r.: Marie-Louise Boxelaar (heemkundekring Den Beerschen Aard), Astrid de Beer (Stichting Brabantse Bronnen), Arthur de Vries (heemkundekring de Heerlijkheid), burgemeester Ruud Severijns en Jan van Vroenhoven (heemkundekring Den Beerschen Aard).
Share this article