Opening eerste kipcaravan van Nederland! HET GROENE WOUD-EI te koop aan De Groene Corridor

Publicatiedatum: 30 juni 2017

Op donderdag 29 juni vond de opening van de allereerste kipcaravan van Nederland en de introductie van Het Groene Woud-ei plaats aan de Groene Corridor tussen Eindhoven en Oirschot. Wethouder Piet Machielsen van de gemeente Oirschot verrichtte de officiële openingshandeling. Het Groene Woud-ei is één van de prijswinnaars van de Groene Corridor ondernemers-prijsvraag. Initiatiefnemers zijn Peter en Esther van Agt van de Fladderfarm, Erik van den Oord van Ivanhoe Management en Carlos Faes van de Philips Fruittuin in Eindhoven.

De kipcaravan

De kipcaravan is een mobiele kippenstal, die elke twee tot vier weken wordt verplaatst naar een andere locatie aan de Groene Corridor. De komende maanden scharrelen de kippen rond op diverse plekken op Oirschotse Heide. Vanaf het najaar 2017 komt er ook een kipcaravan aan de Eindhovense kant van de Groene Corridor. Deze komt onder andere te staan in de boomgaard van de Philips Fruittuin. De exacte locatie van de kipcaravan wordt steeds gecommuniceerd via de Facebookpagina @hetgroenewoudei. Momenteel staat de kipcaravan in de wei bij Sportcentrum de Kemmer, Bloemendaal 3 in Oirschot.

De kipcaravan biedt plek aan 240 hennen en 9 hanen. Overdag beschermen de hanen de hennen tegen natuurlijke vijanden. ‘s Avonds gaan de kippen veilig op stok voor de nachtrust. De kipcaravan gaat dan automatisch op slot. ‘s Morgens leggen de hennen vervolgens ongestoord een smaakvol ei in hun nest, waarna ze vanaf 10 uur weer naar buiten mogen. Peter van Agt, eigenaar van de Fladderfarm in Oirschot liet de kipcaravan in eigen beheer ontwerpen en bouwen. De caravan is zelfvoorzienend. Zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit en er is een wateropvang die regenwater opvangt en zuivert.

Het Groene Woud-ei

De eieren van de kippen die rondscharrelen aan de Groene Corridor, heten Het Groene Woud-eieren. Het Groene Woud-ei is een bijzonder smakelijk ei van de vrije-uitloopkippen, die in een natuurlijke omgeving rondscharrelen aan de Groene Corridor. De hennen kunnen in de buitenlucht ongestoord op zoek naar hun natuurlijke voeding: granen en zaden, gras en kruiden en kevers en torren. Het Groene Woud-ei wordt verkocht vanuit de ei-automaat, die steeds bij de locatie staat waar de kippen verblijven. Zo kunnen passanten altijd kakelverse eieren kopen van de kippen aan de Groene Corridor.

Dagelijkse verzorging

Cliënten van ‘t Bint zijn betrokken bij de dagelijkse verzorging van de kippen. Zij verpakken de verse Groene Woud-eieren in natuurlijk afbreekbare grasdoosjes en voorzien de doosjes van de legdatum. Het contact met de kippen en de verantwoordelijkheid voor de eieren is voor hen een mooie dagbesteding. 

Adopteer een kip

Mensen kunnen ook meedoen aan het crowdfunding project van het Groene Woud-ei en een kip adopteren. Zo zorgen ze ervoor dat nog meer kippen kunnen genieten van de natuur. Informatie hierover is binnenkort te vinden op de website www.groenewoudei.nl en op de facebookpagina van Het Groene Woud-ei.

Winnaar Groene Corridor ondernemersprijsvraag

Het Groene Woud-ei is één van de winnaars van de ondernemersprijsvraag van de Groene Corridor. De Groene Corridor is de recreatieve verbinding tussen het 18 Septemberplein in Eindhoven, de Markt in Oirschot en Nationaal Landschap Het Groene Woud. Gemeente Eindhoven, gemeente Oirschot en Brabants Landschap gaan deze 14 kilometer lange verbinding de komende jaren verder verfraaien. Met meer groen, beleving en recreatiemogelijkheden. Dit gebeurt samen met ondernemers en inwoners, in samenwerking met IVN Brabant en met steun van de provincie Noord-Brabant.

Genoemd naar Nationaal Landschap Het Groene Woud

De eieren zijn vernoemd naar Nationaal Landschap Het Groene Woud. Dit groene gebied in de stedendriehoek ’s-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg, is van iedereen en voor iedereen. Een karakteristiek landschap, dat getypeerd wordt door bijzondere natuur en Bourgondische gastvrijheid.

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud