Plaatsing toponiemenbanken in Udenhout en Biezenmortel
Stichting Brabantse Bronnen plaatst in augustus in samenwerking met Heemcentrum ’t Schoor vijf zogeheten toponiemenbanken in het buitengebied van Udenhout en Biezenmortel. De namen van de banken verwijzen ieder naar een toponiem, een middeleeuwse aanduiding voor een geografisch bepaalde locatie. De banken zijn bedoeld voor passerende wandelaars en fietsers en worden opgenomen in fietsroutes door het gebied.
Canon+ project
De plaatsing van de toponiemenbanken maakt deel uit van het project Canon+ Het Groene Woud. Centraal in dit project staat de ontwikkeling van een regionaal verhaal over Nationaal Landschap Het Groene Woud. Dit wordt gepubliceerd middels een boek en een website waarin de landschappen zowel in historisch als in ruimtelijk perspectief worden belicht. Het project bestaat ook uit een aantal deelprojecten, waaronder het plaatsen van in totaal twintig toponiemenbanken, twee eikenhouten veldkapellen, het bouwen van tien cultuurhistorische waterputten en het herstellen en beleefbaar maken van verschillende grenswallen in Het Groene Woud. Met het uitvoeren van de projecten, wordt het eeuwenoude landschap opnieuw beleefbaar gemaakt.
De locaties
Twee van de vijf banken worden geplaatst in Udenhout. De bank met de naam Aschotse Steeg komt in het gelijknamige zandpad dat grenst aan de Groenstraat. ‘Aschot’ verwijst naar een met essen begroeid gebied, dat mogelijk ooit in handen was van de abdij van Tongerlo. De tweede bank in Udenhout krijgt een plaats aan de Kreitenmolenstraat, ongeveer 500 meter voor Quatre Bras, op een plek waar vaak honden worden uitgelaten. De naam wordt Kreitehei, een heidegebied dat volgens een oorkonde uit 1309 tussen de dorpen Udenhout, Berkel en Oisterwijk lag en een natuurlijke grens tussen de genoemde dorpen vormde. Daarnaast worden er ook nog drie banken in Biezenmortel geplaatst. De eerste bank komt in de Braandse steeg, even voorbij de Zandleij en tegenover De Bus en krijgt de naam Den Eynsscher. Deze verwijst naar een afscheiding in de vorm van een paal of hek. Even voorbij café ’t Gommelen, aan de linkerkant van de weg, komt een bank met de naam Giersbergse steeg. Deze vormde een scheiding tussen enerzijds de Hemelrijkse hoeve aan de Oude Bosschebaan en het leengoed van de heren van Boxtel, en anderzijds het Giersbergs Broek, dat hertog Jan II van Brabant in 1299 in leen gaf aan de cisterciënzerinnenabdij Ter Kameren bij Brussel. De laatste bank komt aan de Oude Bosschebaan nabij nummer 21 en krijgt de naam Molenakker. Hier stond vroeger de Zandkantse molen.
Onthulling
Op woensdag 27 augustus wordt één van de toponiemenbanken in Udenhout onthuld. Belangstellenden worden om 16.15 uur ontvangen bij Het Raadhuis, Slimstraat 2 in Udenhout. Al wandelend wordt het publiek begeleid naar de toponiemenbank Aschotse Steeg waar vervolgens de onthulling plaatsvindt.
Foto: Voorbeeld van een toponiemenbank bij Schijndel.
Share this article