Plaatsing veertig landpoorten binnen het project 'De Landpoorten van Mooi Straten'
'De Landpoorten van Mooi Straten' is een initiatief van Stichting Mooi Straten en betreft het maken en plaatsen van veertig landpoorten. Bij verschillende percelen in Buurtschap Straten (gemeente Oirschot) wordt eenzelfde landpoort geplaatst. Hiermee wordt de samenhang van en de samenwerking binnen het gebied benadrukt. Het project wordt mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage vanuit Streekfonds Het Groene Woud.
Iedere landpoort vormt een visitekaartje voor het Buurtschap Straten en daarmee voor Het Groene Woud. De poorten worden gemaakt en geplaatst door lokale ondernemers, door de bewoners van de vier buurtverenigingen binnen Mooi Straten en door leerlingen van het Kempenhorst College in Oirschot. Begin 2014 worden de poorten gemaakt en geplaatst. Tijdens een feestelijke bijeenkomst tijdens Straten Kermis in september 2014 worden de poorten officiëel 'geopend'.
Cultuurhistorische waarde
Met de landpoorten wil de stichting aandacht geven aan de cultuurhistorische waarden van de verschillende percelen in het gebied. Achter veel percelen gaat een verhaal schuil. Soms een vrolijke anekdote, soms een tragische gebeurtenis. Heemkundekring Oirschot heeft al veel historische gegevens verzameld, die via de landpoorten gepresenteerd worden.
Stichting Mooi Straten
Stichting Mooi Straten is een initiatief van burgers, boeren en andere ondernemers in Buurtschap Straten, een agrarisch gebied rondom een kransakker in de gemeente Oirschot. Het doel van de stichting is samen om met boeren, burgers en andere ondernemers in het gebied te werken aan het bevorderen van de sociale samenhang, het behoud van het buurtschap en de ontwikkeling van projecten voor de buurt en haar bewoners. Dit wordt bereikt door het ontplooien van nieuwe samenwerkingsverbanden op het gebied van energie, veiligheid, omgeving, het versterken van natuur en landschappelijke identiteit, of het ontwikkelen van nieuwe agrarische en economische activiteiten. Van de ruim tweehonderd gezinnen en grondeigenaren in het gebied zijn op dit moment mensen uit 95 gezinnen actief betrokken bij projecten van de stichting.
Share this article