Start Canon+ project en opening toponiemenbanken en veldkapellen

Publicatiedatum: 22 juni 2014

Stichting Brabantse Bronnen heeft op woensdag 18 juni een bijeenkomst georganiseerd voor de onthulling van de twee veldkapellen ’t Creyspot en Meijldoorn en de twee gelijknamige toponiemenbanken. De bijeenkomst vormde tevens de start van het project Canon+ Het Groene Woud. Centraal in dit project staat de ontwikkeling van een regionaal verhaal/canon over Nationaal Landschap Het Groene Woud. Hierin worden de landschappen zowel in historisch als in ruimtelijk perspectief belicht. Het groot aantal bezoekers werd ontvangen bij Landgoed De Dennenboom in Schijndel.

Canon+ project

De Canon moet leiden tot een boek en een website waarin het landschap van Het Groene Woud zowel in historisch als in ruimtelijk perspectief belicht wordt. Om dit te realiseren wordt onderzoek gedaan in historische documenten. Ger van de Oetelaar, bestuurslid van Stichting Brabantse Bronnen: “Het landschap van Het Groene Woud is niet zomaar ontstaan. Het is ontstaan uit menselijke handelen en dat is vaak vastgelegd. Door onderzoek te doen naar deze historische bronnen proberen we de oudste geschiedenis beleefbaar te maken.” De realisatie van veldkapellen en toponiemenbanken vormen deelprojecten van het Canon+ project. In totaal worden er twintig toponiemenbanken geplaatst. Het project bestaat daarnaast uit meerdere onderdelen die de culturele en historische waarde van het landschap beleefbaar maken.

Heilige plaats

Tijdens de bijeenkomst werden bezoekers door verschillende sprekers geïnformeerd over het project en de geschiedenis van ’t Creyspot en Meijldoorn. Na een mooie wandeling naar ‘t Creyspot, onthulde burgemeester Jetty Eugster de bij elkaar gelegen veldkapel en toponiemenbank. De toponiembanken en veldkapellen zijn voorzien van informatiebordjes met historische wetenswaardigheden over de locaties. Vroeger bleek bij ’t Creijspot een Heilige Eik te hebben gestaan. Vanuit het volksgeloof dacht men dat je bij deze zogenaamde ‘Koortsboom’ je koorts kon kwijtraken door een lapje stof aan de boom te hangen. Tijdens de wandeling kregen de genodigden de mogelijkheid om zelf een lapje stof aan de boom te hangen. Burgemeester Eugster: “Ik hoop dat heel veel mensen er naar toe gaan en hier de tijd nemen om kennis te nemen van de informatie.”

 

Share this article

 

Overige berichten

... in Het Groene Woud