Toponiemenbank geplaatst in de Kampina
Stichting Brabantse Bronnen heeft in samenwerking met Natuurmonumenten een toponiemenbank in natuurgebied Kampina geplaatst. Het bankje is op donderdag 11 december geplaatst op Balsvoort. Een toponiemenbank is een zitbankje met daarop de naam van de toponiem, voorzien van een informatiebordje. Een toponiem is ook wel te omschrijven als een middeleeuwse aanduiding voor een gebied of een locatie. In dit geval is dat de naam ‘Balsvoort’. De bank is bedoeld voor passerende wandelaars en wordt opgenomen in wandelroutes. De bank is gemaakt van duurzaam hout uit de eigen regio.
Balsvoort is een nederzetting die al sinds 1312 uit de bronnen bekend is. Sindsdien breidde dit gehucht zich langzaam uit tot een drietal grote hoeves met bijgebouwen. De laatste boerderij werd bewoond tot 1984 en afgebroken in 1986. Aan het landschap is nog te zien dat er ooit bebouwing is geweest. Hoe dit precies zichtbaar is en wat nog meer typerend is aan het gebied, staat allemaal omschreven op het informatiebordje dat bij het bankje staat. Op deze manier krijgen bezoekers meer te weten over de betekenis van de toponiem en de geschiedenis van het gebied.
Canon+ Het Groene Woud
De plaatsing van de toponiemenbanken maakt deel uit van het project Canon+ Het Groene Woud. Centraal in dit project staat de ontwikkeling van een regionaal verhaal over Nationaal Landschap Het Groene Woud. Dit wordt gepubliceerd middels een boek en een website waarin de landschappen zowel in historisch als in ruimtelijk perspectief worden belicht. Het project bestaat ook uit een aantal deelprojecten, waaronder het plaatsen van in totaal 27 toponiemenbanken, twee eikenhouten veldkapellen, het bouwen van tien cultuurhistorische waterputten en het herstellen en beleefbaar maken van verschillende grenswallen in Het Groene Woud. Met het uitvoeren van de projecten, wordt het eeuwenoude landschap opnieuw beleefbaar gemaakt. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van provincie Noord-Brabant en Streekfonds Het Groene Woud.
Share this article