Vrijwilligers gezocht voor werkzaamheden bij grenswallen in Het Groene Woud
In oktober 2014 is er bij de Velderse wal op Landgoed Velder en de grenswal rondom Het Speet in natuurgebied De Geelders in Liempde archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dit met het doel om meer te weten komen over de ouderdom, de opbouw en de historie van de grenswallen. De volgende stap is om gedeelten van de grenswallen op te knappen en op een interessante manier beleefbaar te maken voor voorbijgangers. Dit gebeurt onder meer door het plaatsen van informatieborden waarop de geschiedenis van het gebied en verhalen over de grenswallen omschreven staan, maar ook door het aanplanten van authentieke, inheemse planten en het ophogen van de grenswal met zand. Voor de aanplant- en herstelwerkzaamheden zijn SPPiLL en Stichting Brabantse Bronnen op zoek naar vrijwilligers. De werkzaamheden vinden plaats op zaterdag 21 maart en zaterdag 28 maart 2015. Naar verwachting duren de werkzaamheden de hele dag.
Grenswallen zijn zeldzaam in Noord-Brabant. Door gedeelten van de grenswallen te herstellen en de beleving te vergroten, worden de grenswallen meer onder de aandacht gebracht. Het archeologisch onderzoek dat plaatsvond in oktober betrof de eerste fase van het project. Ook dit is uitgevoerd met grote betrokkenheid van vrijwilligers. Zij hielpen mee met het graven van proefsleuven bij de grenswallen. Uiteraard hopen SPPiLL en Stichting Brabantse Bronnen dat ook voor de herstel- en aanplantingswerkzaamheden voldoende mensen willen meehelpen. Het herstellen en beleefbaar maken van de grenswallen behoort tot de tweede fase van het project.
De werkzaamheden
Het aanplanten van authentieke vegetatie brengt niet alleen de oorspronkelijke begroeiing terug. Het zorgt ook voor een verhoging van de biodiversiteit. Planten waaraan gedacht kan worden zijn de sleedoorn, de hulst, de wilde mispel, de wilde appel en de hondsroos. De werkzaamheden worden uitgevoerd op drie verschillende locaties. Het is de bedoeling om op 21 maart 2015 te beginnen bij de Velderse wal op Landgoed Velder. Hier krijgen de vrijwilligers de taak mee te helpen met beplantingswerkzaamheden. Op de dag zelf wordt gekeken of er nog tijd is om naar de tweede locatie te gaan; de grenswal bij de Schutsstraat en Het Speet in De Geelders. Bij deze wal worden zowel planten aangeplant als de wal deels hersteld door het aanbrengen van zand. Al de vegetatie die overblijft, wordt gebruikt voor de derde wal in het gebied Overkamp aan de Schijndelsedijk. Voordat de vrijwilligers kunnen starten met beplanting, moeten de grenswallen eerst opgeschoond worden van bijvoorbeeld bramen en brandnetels. Geïnteresseerden die op 21 maart en/of 28 maart 2015 graag een steentje bijdragen, kunnen zich aanmelden via info@sppill.nl. Vervolgens neemt SPPiLL contact op om tot nadere afspraken te komen.
Landschapscanon Het Groene Woud
Het project wordt uitgevoerd in samenhang met de Landschapscanon van Het Groene Woud, een initiatief van Stichting Brabantse Bronnen. De landschapscanon, een regionaal verhaal over Nationaal Landschap Het Groene Woud, krijgt vorm in een boek en een website waarin zowel de historische als ruimtelijke aspecten van de landschappen naar voren komen. Hierin komt ook een verhaal over de historie van de grenswallen. Dit vormt een belangrijk onderdeel van de canon. Het project bij de grenswallen op Landgoed Velder en De Geelders is één van de deelprojecten als uitwerking van de canon. De deelprojecten dragen bij om de geschiedenis van het landschap meer beleefbaar te maken en de kwaliteit van het landschap te versterken. SPPiLL is hierbij een samenwerkingspartners.
Share this article